Pokeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sportinis pokeris)

Pokeris − įgūdžių reikalaujantis kortų žaidimas, kurio tikslas konkretaus dalinimo metu laimėti pinigus esančius banke. Kiekvieno atskiro dalinimo metu, laimėtoju tampa žaidėjas arba atlikęs didžiausią statymą, kurio kiti žaidėjai nebenori įdėti, arba visiems žaidėjams atlikus vienodus statymus, laimi žaidėjas, kurio kortų kombinacija stipriausia.

Pokerio rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Populiariausios pokerio rūšys pasaulyje yra šios:

  • Texas Hold em
  • Omaha
  • Five-Card Draw
  • Stud

Texas Hold'em[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pora tūzų - geriausia galima gautų kortų kombinacija.

Prie vieno stalo gali žaisti iki 10-ties žaidėjų. Dažniausiai stalai yra vienos iš trijų rūšių: didžiausias žaidėjų skaičius yra 2 (heads-up), 5-6(short handed) arba 9-10 (full ring). Texas Hold em yra žaidžiamas dviem pradiniais statymais: mažasis privalomasis statymas (small blind) ir didysis privalomasis statymas (big blind). Šie statymai padedami dar prieš išdalinant kortas. Žaidėjas, esantis dalintojui iš kairės, padeda mažąjį privalomąjį statymą, o sekantis eilėje žaidėjas padeda didįjį statymą. Gali būti privalomi visiems statymai (ante).

Kiekvienam žaidėjui išdalinama po 2 kortas. Vykdomi statymai. Tuomet ant stalo atverčiamos 3 bendrosios kortos (Flop).Vykdomi statymai. Po to atverčiama ketvirtoji bendra korta (Turn). Vykdomi statymai. Galiausiai ant stalo atverčiama penktoji bendra korta (River). Vėl vykdomi statymai. Iš viso atverčiamos 5 bendros kortos. Laimi tas žaidėjas, kurio 5 kortų kombinacija stipriausia. Kombinacijos gali būti sudaromos naudojant dvi žaidėjo kortas ir tris bendras, vieną žaidėjo kortą ir keturias bendras, arba visas penkias bendras kortas. Žaidėjas, turintis geriausią kombinaciją laimi „banką“ (pot) - tai yra bendrą sumą, pastatytą viso žaidimo metu. Jei stipriausia kombinacija yra ant stalo, ir nė vieno žaidėjo kortos negali jos pagerinti, bankas padalijamas žaidėjams po lygiai. Kiekvieno statymo metu kiekvienas žaidėjas turi teisę nebeįnešti statymų ir pasitraukti iš šio konkretaus dalinimo. Tokiu atveju, kuomet visi žaidėjai pasitraukia iš dalinimo, laimi paskutinis likęs ir daugiausiai žetonų statęs žaidėjas, t. y. kortų kombinacijos nėra vertinamos, kadangi dalinime liko tik vienas žaidėjas.

Omaha (4 kortų)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antras pagal populiarumą pasaulyje sportinio pokerio variantas - Omaha sportinis pokeris šiek tiek skiriasi nuo Texas Hold‘em sportinio pokerio. Didžiausias skirtumas - žaidėjai gauna ne po dvi, o po keturias savas kortas. Antras skirtumas – Omahos pokeryje žaidėjas privalo sudarydamas kombinaciją naudoti dvi iš savo turimų kortų su trimis iš penkių atverstų bendrųjų kortų. Kadangi žaidime dalyvauja net devynios kortos, Omaha pokeryje išauga įvairių skirtingų kombinacijų galimybės, keičiasi kortų vertės, žaidimas tampa agresyvesnis, bankai didesni (nepaisant to, kad Omaha sportinis pokeris žaidžiama ne beribiais (no limit) limitais, o banko limitais (pot limit) arba fiksuotais limitais (fixed limits).

Five Card Draw (5 kortų)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

5-ių kortų pokeris yra žaidžiamas 2-6 žaidėjų su Big ir Small Blind'ais arba Ante (privalomuoju pradiniu statymu). Žaidimas vyksta pagal laikrodžio rodyklę. Žaidimo tvarka: 1) Kiekvienam žaidėjui išdalinama po 5-ias kortas. 2) Pirmasis kelti statymus turi žaidėjas, esantis po Big Blind'o iš kairės. 3) Pasibaigus pirmiems statymams yra keičiamos kortos (ne daugiau negu 3). Pirmasis keičia žaidėjas, esantis po Dealer'io. 4) Dar vienas statymų ratas (antras). Pirmasis vėl kelia žaidėjas, esantis Dealer'iui iš kairės. 5) Atėjo metas rodyti kortas (jeigu su kortomis liko bent 2 žaidėjai). Rodoma eilės tvarka po statymų rato (pvz.: jeigu paskutinis "Call'ino", "Check'ino" arba "Fold'ino" žmogus sėdintis man iš dešinės, tai pirmasis kortas rodau aš). Jeigu toliau esantys žaidėjai mato, kad pas juos kortos yra mažiau vertingos, jas gali išmesti nerodę.

Stud (7 kortų)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studą žaidžia nuo dviejų iki aštuonių žaidėjų. Didžiausias skirtumas nuo Texas Hold em sportinio pokerio - Studas žaidžiamas be bendrųjų kortų (no-flop). Kiekvienam žaidėjui per visą žaidimą yra išdalinamos septynios kortos, iš kurių keturios yra atverčiamos, o trys lieka užverstos ir matomos tik tam žaidėjui, kuris su jomis ir žais. Iš šių septynių kortų žaidėjas turi pasirinkti geriausią penkių kortų kombinaciją. Kombinacijos yra identiškos Texas Hold‘em sportiniui pokeriui: geriausia korta yra Karališkoji eilė (Royal flush) ir blogiausia „Aukščiausia korta, jokios poros“ (high card, no pair).

Pokerio kombinacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kombinacijų pavyzdžiai

Yra šios pokerio kombinacijos (didėjimo tvarka)viso 228:

  1. Aukšta korta – High card – 5 kortos, nesudarančios jokios kombinacijos.
  2. Viena pora – One pair – kombinacija iš dviejų vienodos vertės kortų ir dar 3 nesusijusių kortų.
  3. Dvi poros – Two pairs – kombinacija iš dviejų porų ir vienos nesusijusios kortos.
  4. Trys vienodos – Three of a kind – kombinacija iš trijų vienodos vertės kortų ir dar 2 nesusijusių kortų.
  5. Eilė – Straight – kombinacija iš 5 kortų, kurios pagal savo vertes gali sudaryti eilę, seką (pvz., 2, 3, 4, 5, 6).
  6. Rūšis – Flush – kombinacija iš 5 vienos rūšies kortų (pvz., būgnai)
  7. Pilnas namas – Full house – kombinacija iš 3 vienodos vertės kortų ir dar 2 kitų vienodos vertės kortų (poros).
  8. Keturios vienodos – Four of a kind – kombinacija iš 4 vienodos vertės kortų ir vienos nesusijusios kortos.
  9. Vienos rūšies eilė – Straight flush – kombinacija iš 5 kortų, kurios pagal savo vertes gali sudaryti eilę, seką ir yra vienos rūšies.
  10. Karališka rūšis – Royal flush – kombinacija iš 5 vienos rūšies kortų: dešimtakės, valeto, damos, karaliaus ir tūzo.

Žetonų reikšmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žetonų lagaminas

Pokeryje visi žaidėjai savo pinigus įsikeičia į žetonus, kurių kiekvienas reiškia tam tikrą sumą. Žetonais žaidėjai suformuoja "banką".

Oficialios žetonų spalvų reikšmės
Reikšmė Spalva
$0.25 Rusva
$0.50 Balta
$1 Balta
$2.50 Rožinė
$5 Raudona
$10 Mėlyna
$20 Geltona
$25 Žalia
$100 Juoda
$500 Violetinė
$1,000 Oranžinė
$5,000 Pilka

Sportinio pokerio išpopuliarėjimas žiniasklaidoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sportinis pokeris nuo įprasto skiriasi tuo, kad žaidėjai nerizikuoja savo pinigais, o žaidžia dėl rėmėjų skiriamų prizų.

Pokeris kaip sportas (sportinis pokeris) buvo išpopuliarintas per žiniasklaidos kanalus, pirmasis TV šou buvo „World Poker Tour“, pradėtas rodyti 2002 metais, taip pat stulbinati internetinio pokerio megėjo pergalė „WSOP Main Event 2003“ turnyre. Pokeris populiarėjimas internete taip pat skatina domėtis ir realiais turnyrais, tokiais kaip WSOP (World Series of Poker) ir WPT (World Poker Tour), kurie pastaruoju metų jau rodomi per televiziją tiesioginiu eteriu.

Šie TV šou pritraukia daugybę naujų žaidėjų išbandyti šį žaidimą. Iš esmės internetinio pokerio ir realaus pokerio industrijos teikia didžiulę naudą viena kitai.

Internetinis pokeris su realiais pinigais atsirado 1998 m. „Planet Poker“ internetinėje svetainėje ir nuosekliai jos populiarumas kilo pirmuosius 3 metus, iki pasirodė „Paradise Poker“ svetainė, kuri iškart perėmė internetinio pokerio rinkos lyderio pozicijas. Dar didesnis pakilimas įvyko 2002 metais, įsiliejus į šią rinką agresyvią marketingo strategiją naudojantiems „Pacific Poker“ svetainės bei „World Poker Tour“ televizijos bendram projektui. 2003 metais vien tik internetinio pokerio populiarumas išaugo apie 500 %. Toks didelis išpopuliarėjimas 2004 metais padėjo pasiekti didžiules pajamas – 1 mlrd. JAV dolerių.

Internetinio pokerio verslas jau pripažintiems pokerio kambariams yra labai pelningas, bet tai tik skatina konkurencijos augimą. Tai yra naudinga jums, kaip žaidėjui. Šiai dienai internetinio pokerio kambariai išleidžia vis daugiau pinigų reklamai, tuo pačiu ir suteikdami daugiau vertės patiems žaidėjams, didesnėms prisijungimo premijoms, pakėlimams įvairiems prizams už lojalumą ir kitoms privilegijoms.

Po pakartotino tačiau kelis kart didesnio Pokerio išpopuliarėjimo, buvo pastebėta tendencija - didėjant internetinio pokerio žaidėjų skaičiui, didėja ir realaus pokerio žaidėjų skaičius, kadangi, daugelis internetinio pokerio entuziastu įgavę patirties nori išbandyti savo jėgas prie tikro stalo ir pajusti pergalės skonį prieš realius varžovus.

Kodėl internetinis pokeris taip išpopuliarėjo tarp įvairaus amžiaus žmonių, gali atsakyti tik viena priežastis. Todėl, kad per trumpa laiką eilinis žaidėjas gali varžytis prieš pasaulio geriausius, laimėti pinigų. Internetu žaisti prieš profesionalus yra paprasčiau, nes žaidimas vyksta greičiau ir jame mažiau informacijos, kuria priešininkas gali pasinaudoti.

Pokeris Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. vasario 23 d. Vilniuje buvo įsteigta Lietuvos sportinio pokerio federacija. Jos prezidentu išrinktas Andrius Tapinas.[1] 2010 m. kovo 20 d. Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas pripažino LSPF kaip sporto šakos federaciją, tokiu būdu pripažino ir sportinį pokerį kaip sporto šaką.[2]

Didžiausi pokerio turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausių pokerio turnyrų metu žaidėjai varžosi žaisdami pokerį. Turnyre gali dalyvauti nuo dviejų iki neriboto skaičiaus dalyvių. Didžiausi piniginiai prizai laukia WSOP (World Series of Poker) nugalėtojų.

  • WSOP turnyro pagrindinis prizas yra auksinė apyrankė, o paraleliai yra išdalinami ir piniginiai prizai. 2018 metų WSOP turnyre dalyvavo daugiau nei 120 tūkstančių žaidėjų. Turnyrai vyko Rio All-Suite viešbutyje ir Las Vegaso kazino. Per 78 renginius net 18105 žaidėjai laimėjo piniginius prizus, iš kurių 28 papildė savo pinigines didesnėmis nei vieno milijono dolerių sumomis. Dalyvavimo WSOP turnyre mokestis (angl. buy-in) siekia 10000$, o nugalėtojo laukia įspūdingas 8.8 milijonų dolerių prizas.
  • Pokerio žaidėjai žaidžia ir World Poker Tour (WPT) turnyruose, kurie yra žaidžiami ištisus metus JAV bei kitose šalyse. Šiuose turnyruose žaidžia tik aukščiausiai reitinguoti pokerio žaidėjai, o varžybos yra transliuojamos per televiziją. Turnyrą vainikuoja WPT Championships baigiamasis renginys, kurio metu žaidėjai, sumokėję 25000$ startinį mokestį varžosi dėl 500000$ vertės prizo, atiteksiančio laimėtojui.
  • European Poker Tour turnyrai vyksta prabangiose viešbučiuose bei kazino visoje Europoje. Šis turnyras priklauso ir yra administruojamas PokerStars, o dalyvio mokestis (angl. buy-in) prasideda nuo 8000$.
  • PokerStars Carribean Adventure turnyrai vyksta Amerikoje, Bahamose, Rojaus saloje. 2019 metais vykusio turnyro prizinis fondas siekė daugiau nei 8 milijonus dolerių.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. LSPF įstatai
  2. Lietuvoje atsirado nauja sporto šaka - sportinis pokeris Archyvuota kopija 2010-03-23 iš Wayback Machine projekto.
  3. Didžiausi pokerio turnyrai (EN)