Splatoon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Splatoon
Kūrėjas Nintendo
Leidėjas Nintendo
Dizaineris Yusuke Amano
Tsubasa Sakaguchi
Kompozitorius Toru Minegishi
Shiho Fujii
Išleidimo data JP 2015 m. gegužės 28 d.
EU ir ŠA 2015 m. gegužės 29 d.
AU 2015 m. gegužės 30 d.
Žanras (-ai) Šaudyklė, nuotykių
Režimas Keleto žaidėjų, vieno žaidėjo
Reitingai CERO: A - visiem amžiam
ESRB: E10 (10+)
PEGI: 7
Platforma Nintendo Wii U
Versija 2.12.1
Variklis {{{variklis}}}
Platinimas Wii U optinis diskas, siuntimasis internetu (ankščiau)
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys Splatoon 2, Splatoon 3
nintendo.co.uk

Splatoon – 2015 m. kompiuterinis žaidimas, dažų šaudyklė, kurią sukūrė japonų „Nintendo“ kompanija „Wii U“ žaidimų konsolei.

Per mėnesį po išleidimo parduota daugiau nei 1 mln. žaidimo kopijų.[1] 2021 m. balandžio mėn. „Splatoon“ pardavimai pasiekė 4,95 mln. kopijų.[2] Metacritic.com duomenimis, žaidimas kritikų įvertintas 81 balo iš 100 vidurkiu.[3]

Žaidimo tęsinys, „Splatoon 2“, buvo išleistas „Nintendo Switch“ konsolei 2017 m. liepos 21 d.[4], po kurio sekė dar vienas tęsinys, „Splatoon 3“, „Nintendo Switch“ konsolei 2022 m. rugsėjo 9 d.[5]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Splatoon“ (nuo angl. splat − ištėkšta dėmė, ir platoon − kovos būrys) yra kompiuterinis 3D grafikos žaidimas, skirtas išskirtinai „Nintendo Wii U“ žaidimų konsolei. Žaidimo veiksmas vyksta valdomam veikėjui šaudant dažus ir jais klojant paviršius bei „nukaunant“ priešininkus. Realaus gyvenimo žaidimo atitikmuo − dažasvydis.

Žaidėjas žaidimo pradžioje pasirenka valdomą veikėją (mergaitė arba berniukas). Gali pasirinkti veikėjo odos spalvos toną ir akių spalvą. Veikėjai vadinami inklingais (nuo angl. ink − rašalas, spausdinimo dažai). Jie vaizduojami kaip animaciniai personažai, turintys humanoidinį pavidalą.

Žaidimo veiksmas prasideda Inkopolio miesto aikštėje, aplink kurią išdėstytos parduotuvės, TV žinių kanalas, sutinkami kiti veikėjai ir pasiekiami trys žaidimo režimai. Žaidime veikėjas gali naudoti du pavidalus: žmogaus ir kalmaro. Žmogaus pavidalu veikėjas gali šaudyti dažus, o kalmaro pavidalu − judėti greitai savo spalvos dažais, juose slėptis, lipti sienomis, peršokti tarpus tarp platformų, pralysti grotas. Šaudant išsenka dažų atsargos ir jas veikėjas gali iškart papildyti įgyjęs kalmaro formą ir judėdamas savo spalvos dažais. Patekus į priešininko spalvos dažus negalima įgauti kalmaro formos ir jie veikia kaip klijai − sulėtina veikėją ir jį žeidžia.

Žaidimo režimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptinkliniai mūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptinkliniai mūšiai (Turf War) vyksta interneto pagalba prisijungus 8 žaidėjams, kurie automatiškai suskirstomi į dvi komandas po 4. Kiekviena komanda atakuoja savo specifinės spalvos dažais. Veiksmas vyksta žaidimų aikštelėse, kurios modeliuotos pagal pagal realaus pasaulio objektus, pavyzdžiui: riedutininkų aikštelė, sandėlis, jūrų naftos platforma. Žaidimų metu laimimi pinigai ir taškai. Taškais pasiekiami aukštesni veikėjo patirties lygiai. Priklausomai nuo patirties lygių už surinktus pinigus veikėjas gali pirkti Inkopolio parduotuvėse ginklus ir aksesuarus: galvos apdangalus, drabužius, batus. Kiekvienas aksesuaras suteikia įvairių pranašumų kovoje. Ginklų yra įvairių: imituojančių artimojo ir tolimojo nuotolio (snaiperio) šaunamuosius ginklus ar tradicinius dažymo įrankius kaip voleliai ir šepečiai, orientuotus labiau į paviršių dažymą ar į priešininkų medžioklę.

Žaidime galima naudotis tradiciniais dažymo įrankiais kaip volelis. Žaidimo veikėjai dažų talpyklą nešiojasi ant nugaros
Veikėjams galima parinkti aksesuarus: batus, marškinėlius, galvos apdangalą (kepurė, akiniai, šalmas ir pan.). Žaidime matomi taškomi dažai ir iš to galima nuspėti priešininkų padėtį

Įmanomi dviejų tipų tarptinkliniai mūšiai:

  • Reguliarieji mūšiai.

Šių mūšių esmė − per duotą 3 minučių laiko tarpą nudažyti didesnį aikštelės plotą nei priešininkų komanda. Komandų nariai gali kovoti tarpusavyje, uždažyti sava spalva jau priešininkų dažytus plotus. „Nukautas“ dažais veikėjas su laiko užvėlinimu grąžinamas į komandos startinę vietą ir gali toliau tęsti kovas.

  • Rango mūšiai.

Rango mūšiai įmanomi veikėjui pasiekus 10 patirties lygį reguliariuosiuose mūšiuose. Šiuose mūšiuose veikėjas gali įgyti patirties rangą nuo C- iki A+ laimint komandai, tačiau gali ir prarasti pralaimėjus. Rango mūšiai turi savus scenarijus, pavyzdžiui, aikštelės zonos nudažymo ir jos apgynimo nuo priešininkų per 3 min. laiko tarpą arba judančio bokšto užėmimo ir jo gynybos.

Splatfest[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Splatfest yra tarptinklinių mūšių turnyras, kuris organizuojamas „Nintendo“ atskirų regionų (Š. Amerika, Europa ir Okeanija, Japonija) žaidėjams ir vyksta savaitgalių metu. Turnyro metu kovojama kaip įprastu mūšių metu, tik žaidėjai suskirstomi į komandas, priklausomai kokią turnyro komandą iš dviejų galimų pasirenka, pavyzdžiui, roko muzikos mylėtojų arba pop, miegojimo mylėtojų arba valgymo.[6] Turnyre iškovojami titulai, nesusiję su rangais, įgyjamais rango mūšiuose. Mūšiai vyksta tose pačiose aikštelėse kaip įprastai, tik jų aplinka imituoja nakties laiką. Savaitgalio pabaigoje susumuojami rezultatai ir paskelbiama, kuri turnyro komanda nugalėjo.

Lokalaus žaidimo režimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lokalaus žaidimo režimas (Battle Dojo) apima dviejų žaidėjų žaidimą ta pačia „Nintendo Wii U“ konsole. Vienas žaidėjas žaidžia „Wii U GamePad“ valdikliu su integruotu mini ekranu, kuriame mato savo veikėją, kitas žaidėjas tuo metu mato savo veikėją TV ekrane ir valdo jį kitu žaidimų valdikliu. Žaidime veikėjai turi iššaudyti dažais balionus iki 30 taškų (1 balionas − 1 taškas) arba daugiau nei priešininkas per mūšiui skirtą laiką. Žaidime galima kovoti kaip tarptinklinių mūšių metu. „Nukovus“ veikėją dažais, jis praranda dalį taškų.

Vieno žaidėjo misija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vieno žaidėjo misija (Octo Valley) apima nuotykių, taškų rinkimo ir platformerio žanrus. Joje veikėjas turi surasti ir išvaduoti būtybių oktarianų pagrobtą Inkopolio pagrindinį energijos šaltinį − elektringą Great Zapfish būtybę. Žaidimo lygiuose randami užrašai, kurie atskleidžia siužetą. Režimas turi atskirą veikėjo tobulinimo sistemą, nesusijusią su patirties taškų rinkimu tarptinkliniuose mūšiuose. Šį žaidimo režimą galima ženkliai praplėsti papildomomis misijomis naudojant realius žaislus amiibo − figūrėles, kurias pagal „Splatoon“ veikėjus sukūrė „Nintendo“ ir kurios turi NFC funkciją.

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptinklinių mūšių režimas buvo kritikuotas dėl žaidimų aikštelių skaičiaus ribotumo (tik 5 „Splatoon“ išleidimo metu). Dėl kontakto (balso pokalbio) galimybės nebuvimo tarp tos pačios komandos žaidėjų. Dėl atsitiktinio veikėjų komandoje parinkimo, dėl ko vienoje komandoje gali atsidurti, pavyzdžiui, visi 4 veikėjai su vienodais ginklais. Pasirinktos ginklo kombinacijos (pagrindinis ginklas, sub ginklas ir specialus ginklas) negalima keisti kovų metu.

Lokalaus žaidimo režimas kritikuotas dėl nelygiavertiškumo, nes vienu metu 2 žaidėjai turi naudoti skirtingus „Wii U“ konsolės žaidimų valdiklius.

Vieno žaidimo misija kritikuota dėl trumpumo, joje veikėjas kovoja vienu ir nekeičiamu ginklu (neskaitant galimybių, atveriamų su amiibo figūrėlėmis, kurios parduodamos atskirai).

Atsisiunčiamas turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Nintendo“ atsisiunčiamo turinio pavidalu papildo žaidimą naujais elementais. 2015 m. rugpjūčio 15 d. duomenimis, žaidimas buvo papildytas[7]:

  • 5 naujomis kovų aikštelėmis;
  • Žaidėjo patirties lygio praplėtimu iki maksimalaus 50 lygio (buvo 20);
  • Privataus mūšio scenarijumi su žaidėjų grupės kovomis tik tarpusavyje;
  • Komandos mūšio scenarijumi su galimybe žaidėjams susijungti į vieną komandą rango mūšiui;
  • Nauju rango mūšių scenarijumi „Rainmaker“, kurio esmė − užvaldyti aikštelės viduryje esantį specialų ginklą ir nugabenti į jam skirtą vietą;
  • Žaidėjo rangų praplėtimu aukštesniais S ir S+ rangais (didžiausias buvo A+);
  • Naujais aksesuarais, ginklais, muzikos takeliais, įvesti patobulinimai jau esančioms kovų aikštelėms ir kita.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]