Švedijos provincijos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Tradicinės Švedijos-Suomijos provincijos

Provincijos (šved. landskap, suom. maakunnat) – tradicinis Švedijos (iki XX a. pradžios – ir Suomijos) administracinis vienetas, egzistuojantis paraleliai su kitu administraciniu dalinimu – grafystėmis (lėnais). Švedijos oficialus dalinimas provincijomis egzistavo iki 1634 m. ir naujai atkurtas 1990 m.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Provincijų sistema iki XVII a. vidurio apėmė ne tik dabartinės Švedijos, bet ir Suomijos teritorijas. Visa ši teritorija buvo dalijama į keturias žemes (šved. land) ir tam tikrą skaičių provincijų. Tas skaičius per istoriją kito.

Net oficialiai panaikinus provincijas ir 1634 m. įkūrus grafystes, provincijų kultūrinė tapatybė išliko. Be to, vėlesniu laikotarpiu Švedijos naujai prijungtos žemės buvo inkorporuojamos kaip provincijos (pvz., Gotlandas, Halandas, Blekingė ir Skonė 1645 m. ir 1658 m. atplėšti iš Danijos, o Jemtlandas, Herjedaljenas ir Bohusas – iš Norvegijos).

Suomijai paskelbus nepriklausomybę, jai atiteko buvusios Osterlando provincijos ir dalis Norlando: Ostrobotnija, rytinė Laplandijos dalis ir Vesterboteno pakraštys. Likęs Švedijai Vesterbotenas padalintas – jo šiaurėje suforomuotas Norbotenas.

Provincijos dabar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinės Švedijos provincijos (kairėje) ir grafystės (dešinėje)

Šiuo metu Švedija yra padalinta į 3 žemes, kurios dalijasi į 25 provincijas. Neretai provincijų teritorijos atitinka grafystes.

Jotalandas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svealandas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norlandas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]