Šifonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šifonas (angl. chiffon) – labai minkštas, lengvas, permatomas, paprastai drobinio pynimo audeklas šalikams arba vakarinėms suknelėmsšilko arba dirbtinio pluošto daugiagijų siūlų.[1] Krepiniai sukrūs šifono verpalai padaro išaustą audeklą šiek tiek raukšlėtą į abi puses, dėl ko šifonas šiek tiek tamprus ir liečiant grubokas.

Šifonas audžiamas iš medvilnės, šilko, sintetinio pluošto. Stebimas didinamuoju stiklu šifonas primena tinklą, dėl ko šifonas yra šiek tiek perregimas. Šifonas dažomas bet kokiomis spalvomis, tačiau poliesterinis šifonas gali prastai dažytis.

Siūdami šifoną kai kurie siuvėjai tarp dviejų siuvamų šifono sluoksnių deda sluoksnį minkštojo popieriaus (angl. tissue paper). Minkštasis popierius padeda šifono audeklo sluoksnius laikyti kartu, nes šiurkštus popieriaus paviršius susikabina su šifono paviršiumi. Baigus siūti minkštasis popierius kruopščiai nuplėšiamas. Siuvant šifoną galima prismaigstyti, nes dėl stangrumo smeigtukų žymės pasislepia. Siuvėjams rekomenduojama šifoną siūti lėtai ir tolydžiai, nes per greitai traukiamas per siuvimo mašiną šifonas ima glemžtis ir garankščiuotis.

Šifonas dažniausiai naudojamas vakarinei aprangai, ypač viršutinio sluoksnio drabužiams, kurie suteikia elegantišką, plazdančią išvaizdą. Jis populiarus ir palaidinių, kaspinų, šalių ir apatinių drabužių gamyboje. Šifonas, kaip ir kiti krepiški audeklai, gali būti nepatogus siūti dėl lengvos ir slidokos tekstūros. Dėl gležnos sandaros šifonas skalbiamas labai švelniai.[1]

Šifonas yra lengvas audeklas, kuris labai lengvai spūra, tad nuo spurimo jį apsaugo specialiomis siūlėmis. Šifonas yra lygesnis ir blizgesnis negu panašus audeklas žoržetas.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 Kadolph, Sara J., ed.: Textiles, 10th edition, Pearson/Prentice-Hall, 2007, ISBN 0-13-118769-4, p. 230.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • [1] Difference between Chiffon and Georgette