Šiaurės Slėnio kartelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šiaurės Slėnio kartelis (isp. Norte del Valle Cartel) – Kolumbijoje veikiantis narkotikų kartelis. Iškilo apie 1990 m. po Kalio ir Medeljino kartelių subyrėjimo ir tapo viena iš galingiausių nelegalios narkotikų prekybos organizacijų.

Įtakingiausi kartelio narkobaronaiDiego León Montoya Sánchez (Donas Diego), Wilber Varela (Jabón, Muilas) ir Hernando Gómez Bustamante (Rasguño). Diego Montoya iki pagavimo 2007 m. pabaigoje buvo FTB dešimties ieškomiausių žmonių sąraše.

Manoma, kad šiuo metu karteliui vadovauja Carlos Alberto Rentería Mantilla. Už informaciją apie jį, atvesiančią prie arešto, paskirta 5 milijonų dolerių premija.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak įrašų apie Diego León Montoya Sánchez FTB archyve, organizacija kaltinama kelių šimtų tonų kokaino eksportu iš Kolumbijos į Meksiką, iš kur savu ruožtu į JAV. Taip pat bendradarbiavimu su nelegaliomis ginkluotomis kraštutinių kairiųjų ir kraštutinių dešiniųjų teroristų grupuotėmis, konkurentų bei skolininkų už narkotikus žmogžudystėmis. [1]

Pasak RICO, tarp 1990 ir 2004 kartelis eksportavo daugiau nei 500 tonų kokaino už maždaug 50 milijardų dolerių sumą.

Kartelio nariai naudojasi teroristų organizacijos Autodefensas Unidas de Colombia pagalba, daugiausiai – narkotikų kelių, laboratorijų ir Norte del Valle narių bei sąjungininkų apsaugai.

Manoma, kad kartelis turi didelę įtaką Kolumbijos vyriausybėje ir teisėsaugoje. Tarp kitų dalykų ši įtaka naudojama stabdant dilerių perdavimą JAV teisėsaugai. Didelė tikimybė, kad organizacija turi priėjimą prie operatyvininkų Kolumbijoje daromų pokalbių įrašų.

Vidinis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2003 metais Hernando Gómez, Wilber Varela ir jų komanda pradėjo išdavinėti kartelio narius Jungtinėms Valstijoms, greičiausiai bandydami išsiderėti palankias pasidavimo sąlygas – neliečiamumą prieš įstatymus ir apsaugą. Tokio judėjimo nepalaikė Diego Montoya ir kiti narkobaronai. Prasidėjo vidiniai klanų karai, per kuriuos 20032004 žuvo virš 1000 žmonių. Kruvinas karas paskatino Kolumbijos vyriausybę sustiprinti kovą su narkomafija, ir 2004 buvo areštuota apie šimtą žudikų iš abiejų kartelio frakcijų, o 2005Julio César López, artimas Varelos partneris, ir Montojos kareivių vadas Carlos José Robayo Escobar. Konfiskuota turto daugiau, nei už 100 milijonų JAV dolerių, įskaitant beveik baigtą gaminti povandeninį laivą.

Karas paskatino kai kuriuos narius ieškoti teisėsaugos prieglobsčio ir bendradarbiauti su policija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]