Čiuviakai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Čiuviakai (čerk. цуакъэ; rus. Чувяки) – minkštas odinis Kaukazo ir Vidurinės Azijos tautų apavas be pakulnių. Taip pat čiuviakais vadino ir minkštus atvirus batelius be pakulnių. Čiuviakai paprastai yra odiniais šlepetės su uždarais kulnais.

Dabartinių čiuviakų viršus gaminamas tiek iš tikros, tiek iš dirbtinės odos. Kartais siuvami audekliniai čiuviakai. Jų padai gali būti odiniai, guminiai ar plastikiniai.[1]

Anksčiau čiuviakus Kaukaze bei Vidurinėje Azijoje dėvėdavo tiek vyrai, tiek moterys. Čiuviakus siūdavo iš galvijų, buivolų ir kitų gyvulių odos. Paprastas čiuviakų variantas buvo toks: iš odos išpjaudavo pėdą atitinkantį odos gabalą, padarydavo kilpas, pro kurias praverdavo odinius dirželius ir surišdavo. Nešiodavo su megztomis puskojinėmis. Tokie čiuviakai primindavo vyžas.

Pramoninės gamybos čiuviakus gamindavo iš natūralios odos, jų padus – iš akytos gumos, dalis suklijuodavo, dėdavo audeklinius pamušalus. Amatų gamybos čiuviakus gamindavo išverstiniu būdu – padą su batviršiu susiūdavo išverstus, o paskui susiūtą sąranką išversdavo taip, kad geroji pusė būtų išorėje,

Dabar čiuviakai gaminami kaip nacionalinių kostiumų dalis, folkloriniams ansambliams aprengti. Taip pat čiuviakus kaip darbo avalynę naudoja žmonės. dirbantys šildomose patalpose – maisto ir lengvosios pramonės darbuotojai, prekybininkai, medikai, mokslo darbuotojai ir kt.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Терминологический словарь одежды. Орленко Л.В., 1996