Čečėnijos valstybinis universitetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Čečėnijos valstybinis universitetas
Нохчийн мехкан университет
Įkurtas1938 m. (institutas)
1972 m. (universitetas)
buv. Čečėnijos Ingušijos L. Tolstojaus valstybinis universitetas
TipasValstybinis
RektoriusAdnanas Chamzajevas
Darbuotojų814
Studentų~15 000
VietaGroznas, Čečėnija, Rusija, Rusija
Svetainėhttp://www.chesu.ru/

Čečėnijos valstybinis universitetas (čeč. Нохчийн мехкан университет, rus. Чеченский государственный университет) – universitetas Grozne, Čečėnijos respublikoje, Rusijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstybinis universitetas įsikūrė Čečėnijoje 1972 m. vietoje dvimečio Pedagoginio instituto (1938 m.), kuriame buvo ruošiami pradinių klasių mokytojai, vėliau tapusio Čečėnijos Ingušijos valstybiniu pedagoginiu institutu (1941 m.).

19701980 metų tarybinis laikotarpis Čečėnijos valstybiniam universitetui buvo ypatingai ženklus. Universiteto mokslo darbuotojai, profesoriai sėkmingai bendradarbiavo su Tupolevo aviacijos konstruktorių biuru, diegė jame savo išradimus, dalyvavo šalies ir tarptautinėse užsienio parodose.

1991 m. buvo pagrobtas ir 1993 m. nužudytas universiteto rektorius Viktoras Kan-Kalikas. 1995 m. Čečėnijos Ingušijos L. Tolstojaus valstybinis universitetas pervadintas Čečėnijos valstybiniu universitetu. 19941996 m. universitetas Čečėnijos respublikoje buvo pagrindinė aukštoji mokykla.

Čečėnijos karas universitetui padarė daug žalos: buvo sugriauta daugelis jo pastatų, sunaikinta biblioteka (virš 1 mln. knygų), laboratorijos, botanikos sodas, skaičiavimo centras, spaustuvė, gamybos bazė. Veiklą universitetas atnaujino 2000 m. balandžio mėnesį, atstačius daugelį pastatų savo studentų ir dėstytojų jėgomis.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Universitete veikia 72 katedros, dirba 814 dėstytojų, iš jų – 55 mokslų daktarai, profesoriai, 236 mokslų kandidatai. Šioje mokslo įstaigoje yra 13 fakultetų, kvalifikuoti specialistai paruošiami pagal 40 studijų programų. Bendras studentų skaičius sudaro beveik 15 tūkst.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]