Vilhelmas Aleksandras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Willem-Alexander)
Vilhelmas Aleksandras
Nyderlandų karalius
Vilhelmas Aleksandras 2013 m.
Oraniečių-Nasau dinastija
Nyderlandų karaliaus herbas
Nyderlandų karaliaus herbas
Visas vardas Vilhelmas Aleksandras Klausas Jurgis Ferdinandas
Gimė 1967 m. balandžio 27 d. (56 metai)
Utrechtas
Tėvas Princas Klausas
Motina Karalienė Beatričė
Sutuoktinis (-ė) Maksima
Vaikai Katarina Amalija
Aleksija
Ariana
Nyderlandų karalius
Ėjo pareigas 2013 – dabar
Pirmtakas Karalienė Beatričė
Įpėdinis Katarina Amalija
Vikiteka Vilhelmas Aleksandras
Parašas
Karaliaus Vilhelmo Aleksandro monograma

Vilhelmas Aleksandras (ol. Willem-Alexander), pilnas vardas Vilhelmas Aleksandras Klausas Jurgis Ferdinandas (ol. Willem-Alexander Claus George Ferdinand, g. 1967 m. balandžio 27 d. Utrechte, Nyderlanduose) – Nyderlandų karalius.

Vilhelmas Aleksandras tapo pirmuoju Nyderlandų karaliumi vyru per daugiau nei 120 metų, kai jo motina karalienė Beatričė pasirašė sosto atsisakymo aktą 2013 m. Jis 46 metų amžiaus tapo Europos jauniausiu monarchu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jaunystėje buvo laikomas kazanova, prastai sostui pasirengusiu princu, pelniusiu „Princo Pilso“ pravardę pagal tam tikros rūšies alų. 1993 m. baigęs studijas Leideno universitete, jis ėmėsi kratytis neigiamo įvaizdžio, pradėjo keliauti po šalį. 1998 m. gavo parlamento pritarimą tapti Tarptautinio olimpinio komiteto nariu. Pradėjęs domėtis vandens išteklių tvarkymu, jis dėl savo pastangų šioje srityje 2006 m. JT generalinio sekretoriaus buvo paskirtas Vandens ir sanitarijos reikalų patariamosios tarybos pirmininku.

Po pažinties su būsima žmona Maksima ir 2002 m. įvykusių vestuvių jis pelnė sosto verto rimto karališkojo asmens ir šeimos žmogaus įvaizdį. Pažangesniu ir paprastiems žmonėms dar artimesniu nei jo motina laikomas karalius moderniškumą įtvirtino savo užsienio vizitais ir tinklaraščiu.

Vilhelmas Aleksandras prieš tapdamas karaliumi turėjo įvairių laipsnių Nyderlandų ginkluotosiose pajėgose, karinę ir civilinę piloto licencijas. 2017 m. duomenimis, monarchas kaip antrasis pilotas reguliariai skraidė įprastų oro linijų lėktuvais.[1]

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilhelmas Aleksandras turi du jaunesnius brolius – Frisą (1968–2013) ir Constantijną (g. 1969). Jo žmona – karalienė Maksima, investicinės bankininkystės specialistė iš Argentinos. Trys dukros – Katarina Amalija (g. 2003), Aleksija (g. 2005) ir Ariana (g. 2007).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]