Villa Lituania

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Villa Lituania – Lietuvos Pirmosios Respublikos pasiuntinybės pastatas Romoje, Italijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pastatas buvo įsigytas išperkamosios nuomos būdu ir priklausė Lietuvos Respublikai XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, pastatas su Italijos vyriausybės pritarimu buvo perduotas Sovietų Sąjungai. Nelikus kitų išeičių ambasadorius Stasys Lozoraitis iš pastato pasitraukė 1940 m. kartu su likusiu diplomatiniu korpusu ir šeima, sunaikindamas arba su savimi pasiimdamas daugumą dokumentų. Iki pastato okupacijos Lietuvos Respublika buvo sumokėjusi daugiau nei pusę pastato kainos. Šiuo metu pastate įsikūręs Rusijos generalinis konsulatas Italijoje.

2007 m. Lietuvos menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonas dalyvavo Venecijos meno bienalėje su projektu Villa Lituania, už kurį susilaukė specialaus bienalės komisijos paminėjimo.

Villa Lituania buvo laikoma paskutine Sovietų Sąjungos okupuota Lietuvos dalimi. 2013 m. vasario 21 d. Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius pasirašė kontroversišką susitarimą su Italijos vyriausybe, pagal kurią Lietuva atsisakė pretenzijų į Villa Lituania pastatą, vietoj jo sutikdama neatlygintinai naudotis kitomis patalpomis Romoje, Palazzo Blumenstihl pastate.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]