Vikipedija:Vikierezija

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

„Vikierezija“ (pagal analogiją su erezija, kas, iš esmės, yra klydimas apie kažką svarbaus ir atsisakymas pakeisti šią nuomonę) pasireiškia, kai Vikipedijos naudotojas („vikieretikas“) tvirtai ir užsispyrusiai laikosi įsitikinimų, nesuderinamų su Vikipedijos tvarka ir prigimtimi, bei veikia pagal juos. Pavyzdžiui, pasitaiko, kad naudotojas nepripažįsta neutralaus požiūrio ar nesutinka vengti mokslinio naujumo.

„Vikieretiko“ buvimas Vikipedijos bendruomenėje iš esmės nėra naudingas nei Vikipedijai, nei Vikipedijos bendruomenei, nei pačiam „vikieretikui“. Normaliomis sąlygomis „vikieretikas“ pats netrukus tai suvokia ir arba randa būdą prisitaikyti prie darbo Vikipedijoje (pavyzdžiui, sušvelnindamas arba visiškai pakeisdamas savo pažiūras), arba pasitraukia iš jos. Jei tai neįvyksta ir bandymai „vikieretiką“ įtikinti baigiasi nesėkme, gali būti verta „vikieretiką“ iš Vikipedijos išprašyti, o itin sunkiais atvejais – jį užblokuoti ir laikyti išvytu.

Galimi prieštaravimai ir atsakymai į juos[redaguoti vikitekstą]

Grupinis mąstymas[redaguoti vikitekstą]

„Vikieretikų“ išprašymui iš Vikipedijos gali būti paprieštarauta teigiant, kad taip susidaro sąlygos grupinio mąstymo atsiradimui. Bet neatrodo, kad tai tikslu. Gal net tiksliau būtų teigti, kad „vikieretikai“ kartais paskatina grupinį mąstymą, nukreipdami bendruomenės dėmesį nuo to, kas išties ginčytina, ir versdami ją užsiimti akivaizdžių teiginių gynimu.

Tam tikru požiūriu pasiūlymai išlaikyti „vikieretikus“ bendruomenėje gali būti palyginti su hipotetiniu pasiūlymu laikyti grupėje, organizavusioje išsilaipinimą Kiaulių įlankoje, žmogų, manantį, kad Kuba yra arabų valstybė, neturinti išėjimo prie jūros, ar entuziastingą Kastro gerbėją.

Žmogaus teisės[redaguoti vikitekstą]

„Vikieretikų“ išprašymui iš Vikipedijos taip pat gali būti prieštaraujama remiantis tuo, kad turėti savo pažiūras ir jas reikšti – viena iš žmogaus teisių. Tačiau pabrėžtina, kad teisė redaguoti Vikipediją – ne prigimtinė teisė, o privilegija, kaip ir teisė vairuoti automobilį. Abiem atvejais privilegija suteikiama daugybei žmonių, bet ji gali būti atimta be jokių žmogaus teisių pažeidimų.

Slidi nuokalnė[redaguoti vikitekstą]

Prieštaraujama gali būti ir nurodant slidžią nuokalnę – teigiant, kad pradėjus nuo „vikieretikų“ išprašymo bus prieita prie visokeriopos cenzūros, bent kiek skirtingesnės nuomonės persekiojimo ar pan. Tačiau neatrodo, kad skirtumas tarp nuomonės, kuri visiškai nesuderinama su Vikipedijos tvarka ir prigimtimi, ir tiesiog kitokios nuomonės yra taip jau sunkiai pastebimas.

Kas nustatys?[redaguoti vikitekstą]

Prieštarauti „vikieretikų“ išprašymui galima ir klausiant, kaip galima nustatyti, kada reiškiasi „vikierezija“. Tačiau analogiškai klausti galima ir apie kitus nepageidaujamus reiškinius: vandalizmą, redagavimo karus ir pan. Tad nustatyti, ar konkrečiu atveju reiškiasi „vikierezija“ galima naudojantis analogiškomis priemonėmis.

Ar pažeidžiamos taisyklės?[redaguoti vikitekstą]

Prieštarauti galima ir teigiant, kad „vikierezija“ nepažeidžia jokių taisyklių. Bet ir toks prieštaravimas neteisingas: „vikierezija“ nurodo ne tik nesuderinamos su darbu Vikipedijoje nuomonės turėjimą, bet ir elgimąsi pagal ją. Tai, savo ruožtu, paprastai vienaip ar kitaip pažeidžia esamas taisykles ar susitarimus. Bet ir be to „vikieretikai“ nepageidaujami Vikipedijoje ne tiesiog dėl to, kad jie pažeistų taisykles, o dėl to, kad jų buvimas čia nėra prasmingas ir naudingas nei Vikipedijai, nei jos bendruomenei, nei ir pačiam „vikieretikui“.

Nurodyti taisykles[redaguoti vikitekstą]

Visų pirma, reikia tiesiog nurodyti taisykles. Daugeliu atveju joms bus pritarta arba paprašyta kažką paaiškinti. Tokiu atveju visos bėdos su vikierezija išnyksta.

Blogiau, jei taisyklės atmetamos ar atsisakoma su jomis susipažinti. Tokiu atveju diskusija patenka į aklavietę, nes nelieka nieko, kuo remiantis galima pasiekti sutarimą.

Jei taisyklės tiesiog ignoruojamos, galima atvirai paklausti, ar naudotojas jas yra perskaitęs, ar jas suprato, ar joms pritaria ir ar bandys jų laikytis.

Paaiškinti[redaguoti vikitekstą]

Kartais visai nebloga mintis yra paaiškinti, kodėl Vikipedija veikia būtent taip, o ne kitaip. Tačiau reikia nepamiršti, kad Vikipedijos tvarka pritaikyta prie pačios Vikipedijos. Kitų projektų tvarka gali būti kitokia. Tad kažkas, kas norėtų dirbti kitokiame projekte, neturi būti įtikintas, kad Vikipedijos tvarka yra „geriausia“ ar „teisinga“.

Nurodyti, kad redaguoti Vikipediją atmetant pagrindinius jos principus yra beprasmiška[redaguoti vikitekstą]

Jei kiti būdai nesuveikia, reikėtų pabandyti tiesiog nurodyti, kad redaguoti Vikipediją atmetant pagrindinius jos principus yra beprasmiška. Pageidautina paminėti kitus projektus, ar bent galimybę sukurti naują (savo) projektą.

Kartais šį žingsnį tenka pakartoti kelis kartus.

„Eskaluoti“[redaguoti vikitekstą]

Galiausiai, jei visa kita nesuveikia, galima paprašyti kitų naudotojų pagalbos, tikintis, kad jie įtikins labiau. Blogiausiu atveju galų gale gali būti prieita prie blokavimų.