Vikipedija:Iliustracijos

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia aprašytos Vikipedijos taisyklės, galiojančios visiems Vikipedijos dalyviams.
Taisyklės gali būti keičiamos tik nustatyta tvarka.

Vikipedijos straipsniuose ir tarnybiniuose puslapiuose naudojamos įvairios iliustracijos – paveikslėliai, animuoti paveikslėliai, garso ir vaizdo įrašai.

Iliustracijų paskirtis[redaguoti vikitekstą]

Paprastai iliustracijos naudojamos straipsniuose pateiktai medžiagai paaiškinti ir neverbalinei informacijai, susijusiai su straipsniu, pateikti. Iliustracijos straipsniuose laikomos atitinkamų straipsnių dalimi, tad jas dedant ir parenkant antraštes reikia laikytis neutralaus požiūrio, enciklopedinio stiliaus ir kitų straipsniams galiojančių Vikipedijos taisyklių.

Straipsniams turi būti naudojamos informatyvios iliustracijos. Dėl to patartina vengti iliustracijų, skirtų tik straipsniams pagražinti, kokiam nors įspūdžiui sukurti ar sustiprinti, bei kitaip skaitytojams emociškai paveikti. Tačiau šios taisyklės galioja tik straipsniuose tiesiogiai naudojamiems paveikslėliams, o ne straipsnius žymintiems tarnybiniams šablonams ar tarnybiniams Vikipedijos puslapiams.

Iliustracijų pateikimas[redaguoti vikitekstą]

Techniškai iliustracijos Vikipedijos straipsniuose gali būti pateikiamos trimis būdais: vidine ar išorine nuoroda, galerijomis (realizuojamomis naudojant žymę „<gallery>“) ir tiesioginiu paveikslėlių įterpimu. Įprastinėmis sąlygomis rekomenduotinas pastarasis variantas.

Iliustracijų antraštės[redaguoti vikitekstą]

Dėl suderinamumo su tekstinėmis naršyklėmis ir ekranų skaitytuvais bei dėl didesnio akivaizdumo straipsniuose iliustracijos turi būti pateikiamos su antraštėmis. Antraštėje turi būti nurodyta, kas vaizduojama ar pateikiama iliustracijoje, pateikiami kiti reikalingi paaiškinimai.

Iliustracijos antraštė turi būti tiksli, neklaidinanti ir pakankamai detali. Pavyzdžiui, istorinę asmenybę vaizduojančio paveikslo antraštėje neužtenka nurodyti vaizduojamą asmenybę, bet reikia paminėti, kad tai yra paveikslas, be to, pateikiant detalesnę informaciją apie paveikslą (pavyzdžiui, autorių ir sukūrimo datą ar laikotarpį), jei ji yra prieinama.

Iliustracijų išdėstymas straipsnyje[redaguoti vikitekstą]

Jei straipsnis turi nedaug iliustracijų, beveik visada jas galima išdėstyti straipsnio pradžioje, išlygiavus pagal dešinį kraštą. Tačiau jei esama iliustracijų, tiesiogiai susijusių su atskira straipsnio dalimi, tokios iliustracijos dėtinos kuo arčiau atitinkamos dalies.

Jei iliustracijų esama palyginus daug, gali būti verta dalį jų (pavyzdžiui, kas antrą) išlygiuoti pagal kairį kraštą. Tačiau pirmąją straipsnio iliustraciją visais atvejais patartina išlygiuoti pagal dešinį kraštą.

Iliustracijų laikymas Vikipedijoje[redaguoti vikitekstą]

Iliustracijų failai[redaguoti vikitekstą]

Siekiant palengvinti paiešką, reikalaujama, kad iliustracijų failų vardai kuo tiksliau aprašytų iliustracijų turinį.

Bendru atveju rekomenduojama, kad iliustracijos būtų pateikiamos formatais, kuriuos galima perskaityti kurios nors rūšies laisvąja programine įranga. Taip pat rekomenduojama, kad naudojamų failų formatų specifikacijos būtų viešai prieinamos ir nesaugomos jokios rūšies intelektinės nuosavybės teisėmis (pavyzdžiui, patentais).

Statinius rastrinius paveikslėlius rekomenduojama pateikti PNG arba JPEG formatais. Animuotus paveikslėlius rekomenduojama pateikti GIF formatu. Statinius vektorinius paveikslėlius rekomenduojama pateikti SVG formatu. Video įrašai pateiktini OGG formatu.

Iliustracijų failų aprašymo puslapiai[redaguoti vikitekstą]

Kiekvienam failui, įkeltam į Vikipediją, sukuriamas aprašymo puslapis. Iliustracijos aprašymo puslapyje patartina nurodyti detalų iliustracijos turinio aprašymą, jos autorių, sukūrimo datą, šaltinį, teisinę padėtį.

Teisiniai aspektai[redaguoti vikitekstą]

Pagal licenciją iliustracijos skirstomos į laisvas ir nelaisvas. Laisvomis iliustracijomis laikomos tos, kurioms negalioja autorių teisės ir tos, kurias leista platinti ir naudoti pagal laisvąsias („Copyleft“) licencijas (išskyrus neleidžiančias komercinio naudojimo). Nelaisvomis iliustracijomis laikomos visos kitos iliustracijos. Kiekvienos į Lietuvišką Vikipediją įkeltos iliustracijos licencija turi būti nurodyta šablonu. Iliustracijos, kurioms šablonas nepateiktas, gali būti pažymėtos šablonu „{{unknown}}“ ir ištrintos.

Nelaisvų iliustracijų panaudojimas Vikipedijoje yra ribojamas taisyklės Vikipedija:Fair use. Laisvas iliustracijas rekomenduojama kelti ne į Vikipediją, o į Vikiteką, kur jos prieinamos ir kitiems Wikimedia Foundation projektams.

Papildomam skaitymui[redaguoti vikitekstą]