Vienui vieni

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vienui vieni

Kilmės šalisLietuva
RežisieriusJonas Vaitkus
VaidinaVladas Bagdonas
Saulius Balandis
Brigita Bublytė
Inga Jankauskaitė
Metai2004
ŽanrasIstorinė drama
Trukmė90 min
Kalbalietuvių
IMDb įrašas

Vienui vieni (angl. Utterly alone) – 2004 m. pasirodžiusi tikrais faktais paremta istorinė, režisieriaus Jono Vaitkaus sukurta drama, atkurianti sudėtingą ir kruviną Lietuvai rezistencinį laikotarpį – partizanų kovas (19441953 metais). Tai pirmasis skaitmeniniu pavidalu išleistas lietuvių filmas.[1]

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dokumentinė drama apie devynerius metus trukusią tragišką pokario rezistentų kovą su sovietine okupacija buvo filmuojama ne ką trumpiau – net penketą metų. Veiksmas rutuliojasi kautynių, enkavedistų ir stribų smurto, provokacijų ir išdavysčių fone. Į ekraną pabandyta perkelti didelę istorijos atkarpą – nuo 1944 iki 1953 metų trukusį ginkluotą pasipriešinimą.

Filme vaizduojama pokario partizaninės kovos tema sovietmečiu interpretuota iš ideologinės pusės ir gana ribotai. Tai įtempto siužeto drama, kurioje vaidina žymiausi lietuvių aktoriai, sukrečianti kovos, meilės ir mirties istorija. Tai istorija apie laikotarpį, kai kiekvienas turėjo apsispręsti kieno jis pusėje. Filmo pavadinimas siejamas su istoriniu faktu, kad rezistentai, išėję į mišką kupini vilties sulaukti visakeriopos paramos, ilgainiui liko kovoti be kieno nors pagalbos. Daugelis pirmųjų partizanų į kovą stojo su viltimi, kad jie visgi nėra vienui vieni, kad tuoj tuoj sulauks pagalbos iš kitų šalių, nes juk buvo pasirašyta Atlanto chartija. Bet laikas bėgo, jie liko vienui vieni.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1944 m. TSRS armijai antrą kartą užėmus Lietuvos valstybę, tūkstančiai vyrų pasitraukia į miškus kovoti su sovietų valdžia ir siekti Lietuvos nepriklausomybės. Keturi broliai Lukšos – vieni iš jų. Juozas Lukša-Daumantas, vėliau tapęs partizanų legenda, prasibrauna pro „geležinę uždangą" ir atlikdamas partizano-diplomato funkciją ieško savo šaliai paramos ir stengiasi pranešti pasauliui, kas tuo metu dedasi Lietuvoje. Grįžusį tėvynėn ir vėl įsitraukusį į rezistencinę kovą Daumantą išduoda partizanų gretose pasitikėjimą įgijęs MGB šnipas Juozas Markulis-Erelis. Žuvę broliai Lukšos – tik keturi iš daugiau nei 20 000 žuvusių partizanų.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]