Veltins-Arena

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Veltins-Arena
Vieta Gelzenkirchenas, Vokietija
Atidarytas 2001 m.
Savininkas FC Schalke 04
Operatorius FC Schalke 04
Architektas Hentrich, Hubert Petschnigg
Talpa 61 482 sėdimos vietos
Lauko matmenys 105 × 68 metrai
Nuomininkai FC Schalke 04

Veltins-Arena – futbolo stadionas Gelzenkirchene, Vokietijoje. Atidarytas 2001 m. ir pavadintas Arena AufSchalke. Savo namų rungtynes čia žaidžia FC Schalke 04 futbolo klubas. Stadiono talpa yra 61 482 vietos (stovimos ir sėdimos) arba 48 426 vietos (tik sėdimos, skirtos tarptautinėms varžyboms).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Planai pastatyti naują stadioną kilo XX a. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, kai senasis Parkstadion stadionas tapo visiškai morališkai pasenęs. Po istorinės FC Schalke 04 pergalės UEFA taurės finale 1997 m. ir artėjant klubo šimtosioms metinėms 2004 m. buvo nutarta statyti naują, modernų stadioną.

Vieta, konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rungtynių metu
Koncerto metu

Naujasis stadionas pastatytas senojo vietoje, tačiau dėl po stadionu esančių anglies kasyklos šachtų teko jį pasukti apie 45° kampu. Stadione yra 2 aukštų tribūnos. Tarp šių dviejų aukštų aplink visą stadioną yra 72 VIP ložės.

Stadionas, priklausomai nuo oro sąlygų, gali būti uždaras arba atviras. Stadiono centre, virš aikštelės kabo video kubas. Jį sudaro 4 ekranai, kurių kiekvieno plotas yra 35 m².

Aikštelė iš stadiono gali išvažiuoti per 4 valandas. Todėl veja gali augti normaliomis sąlygomis, be šviesos trūkumo, taip pat koncertų metu ji nenukenčia.

Renginiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stadione jau vyko tokie renginiai kaip 2004 m. UEFA Čempionų lygos finalas, Bruce Springsteen ir Bon Jovi koncertai. 2006 m. čia buvo sužaistos penkios XVIII pasaulio futbolo čempionato rungtynės.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]