Valgomasis strėlenis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Cyrtosperma merkusii

Valgomasis strėlenis (Cyrtosperma merkusii).
Butaritaris, Kiribatis
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Lelijainiai
( Liliopsida)
Eilė: Aroniečiai
( Arales)
Šeima: Aroniniai
( Araceae)
Gentis: Strėlenis
( Cyrtosperma)
Rūšis: Valgomasis strėlenis
( Cyrtosperma merkusii)

Valgomasis strėlenis (Cyrtosperma merkusii) – aroninių (Araceae) šeimos augalų rūšis, paplitusi Okeanijoje. Tai svarbus kultūrinis augalas daugelyje smulkių Okeanijos salų.

Augalas užauga iki 4-5 m aukščio, turi stambius strėliškus lapus. Užaugina stiebagumbį, kuris gali sverti 80 kg. Savybėmis primena kolokaziją (tarą), todėl dažnai vadinama „pelkių taru“. Strėlenio stiebagumbiai yra svarbus angliavandenių ir kalcio šaltinis salų gyventojams, kurie maitinasi daugiausia tik žuvimi ir kokosais.

Valgomasis strėlenis Tokelau ir Tuvalu žinomas kaip pulaka, Kiribatyje – babai, Samoa – pula’a, Fidžyje – via kan, Vanuatu – navia. Gyventojai šiuos augalus sodina į specialiai įrengtas pelkynes, maitinamas gėlavandenio vandens sluoksnio. Trąšoms dedami įvairių augalų lapai. Svarbu, kad į plantaciją nepatektų sūrus vanduo, nes jame šaknys neauga.

Užaugusiame stiebagumbyje gausu nuodingų medžiagų, todėl jis turi būti ilgai kepamas. Dažniausiai valgomas sumaišius su kokosų kremu. Šakniagumbiai sandėliuojami džiovinant arba užkasant į žemę.