Už saują dolerių

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Už saują dolerių

PavadinimasPer un pugno di dollari
Kilmės šalis Italija
Ispanija
Vokietija
RežisieriusSergio Leone
KompozitoriusEnnio Morricone
VaidinaClint Eastwood
Marianne Koch
Gian Maria Volonte
Enrico Maria Salerno
Metai1964
Žanrasvesternas
Trukmė99 min.
Kalbaitalų ir ispanų
Biudžetas200 tūkst. JAV dolerių
Pajamos14,5 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Už saują dolerių (it. Per un pugno di dollari) – režisieriaus Sergio Leone 1964 m. sukurtas filmas, nuo kurio prasidėjo vadinamojo spagečių vesterno (filmų apie Laukinius Vakarus, sukurtų ne JAV, o Europoje) žanro populiarumas. Kartu su juostomis „Keliais doleriais daugiau“ ir „Geras, blogas ir bjaurus“ filmas sudaro vadinamąją „Dolerių trilogiją“, arba „Žmogaus be vardo“ trilogiją. Visuose šiuose filmuose pagrindinį vaidmenį atlieka Clint Eastwood.

Rotten Tomatoes“ interneto svetainėje sudarytame „Top 100 Westerns“ sąraše filmas užima 8 vietą.[1]

Filmo kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukurti filmą „Už saują dolerių“ S. Leone paskatino 1961 m. japonų režisieriaus Akira Kurosava juosta „Yojimbo“, kuri Italijoje buvo demonstruota 1963 m. – apie tai savo atsiminimuose kalba režisieriai Sergio Corbucci, Enzo Barboni ir Stelvio Massi. Būtent pamatęs šį filmą Leone ėmė ieškoti sprendimų kaip istoriją perkelti į Laukinių Vakarų pasaulį.

Iki tol tik keletas vesternų buvo sukurti ne JAV, todėl ir šiame filme, siekiant sudominti Amerikos žiūrovus, daugelis jo kūrėjų pasirinko angliškai skambančius pseudominus: Bob Robertson (S. Leone), Johnny Wels (G. M. Volonte) ir Dan Savio {E. Morricone). Filmavimo darbai buvo vykdomi Ispanijoje.

Jau pasirodžius filmui, režisierius ilgai ignoravo teismo sprendimą, kuriuo turėjo dalintis juostos autorystę su A. Kurosawa. Vis dėlto galiausiai jis sutiko sumokėti numatytus 15 proc. nuo bilietų pajamų ir dar papildomai 100 tūkst. dolerių.[2][3]

Fernando Di Leo, vėliau tapęs sėkmingu režisieriumi, buvo pirmojo scenarijaus autorius kartu su Duccio Tessari, tačiau Leonei jis nepatiko ir šis buvo visiškai perdarytas. Oficialiai filmo scenaristais yra įvardinti D. Tessari ir Luciano Vincenzoni.

Leidyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo platinimas vyko sunkiai, nes didžiosios kompanijos įtariai žiūrėjo į nežinomą režisierių bei į tai, kad vesternas buvo sukurtas Europoje. Galiausiai kino teatruose jis pasirodė rugsėjį, kuris yra laikomas blogiausiu metų laiku demonstruoti filmus. Italų kritikai priėmė jį labai skeptiškai, tačiau žiūrovai jame lankėsi gana gausiai ir galiausiai vien Italijoje juosta surinko 4 mln. JAV dolerių.

Kol vyko teisminiai ginčai su Kurosawa, filmo platinimas JAV buvo atidėtas ir šios šalies ekranuose jis pasirodė tik 1967 m. ir per metus uždirbo 4,5 mln. dolerių. 1975 m. jis pirmą kartą buvo parodytas televizijoje.

Filmų sukūrimas kainavo 200 tūkst. JAV dolerių, o pajamos siekė 14,5 mln. Clint Eastwood už vaidmenį gavo 15 tūkst. dolerių.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Į Meksikos pasienio miestelį atvyksta valkataujantis šaulys (C. Eastwood). Sužinojęs, kad čia viskam vadovauja dvi šeimos – meksikiečiai broliai Rocho ir Baksterių šeima – jis nusprendžia pasinaudoti situacija. Išprovokavęs kelis Baksterių smogikus jis parsisamdo Rocho, kur susipažįsta su broliais, iš kurių pavojingiausias yra Ramonas. Pastarasis įkaite laiko merginą Marisol, kurią atskyrė nuo vyro ir sūnaus.

Kai Ramonas su vyrais apiplėšia kariuomenės konvojų, gabenusį auksą, šaulys paslapčia susitinka su Baksteriais, stengdamasis dar labiau sukiršinti šeimas. Kai šios stoja į atvirą kovą, šaulys padeda pabėgti Marisol su šeima. Roccho susidoroja su Baksteriais, tačiau išsiaiškina, kad buvo mulkinami ir sučiumpa šaulį. Po kankinimų jam pavyksta pabėgti ir pasislėpti apleistoje kasykloje, kurioje, padedamas dviejų miestelyje rastų draugų – salūno šeimininko ir karstus gaminančio senio – pamažu išgyja ir gali mesti atvirą iššūkį broliams Roccho.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Clint Eastwood – žmogus be vardo
  • Marianne Koch – Marisol
  • Gian Maria Volonte – Ramonas Rocho
  • S. Rupp – Estebanas Rocho
  • W. Lukschy – šerifas Džonas Baksteris
  • Joe Edger – Piripero
  • Jose Calvo – Silvanito
  • Margarita Lozano – Konsuela Bakster
  • Raf Baldassare – Chuanas De Dios

Pagrindiniame vaidmenyje režisierius norėjo matyti Henry Fonda, tačiau filmo biudžetas neleido pasamdyti tuo metu žinomo Holivudo aktoriaus. Charles Bronson taip pat atsisakė vaidmens, nes nepatiko scenarijus. Vėliau kiti aktoriai – Henry Silva, Steeve Reeves, James Coburn ir dar keletas – taip pat atsisakė siūlomo vaidmens. Galiausiai jis buvo pasiūlytas Richard Harrison, kuris jau turėjo patirties vaidinti Italijoje, nes prieš metus filmavosi pirmajame „spageti“ vesterne „Duello nel Texas“. Vis tik Harrisonas, nesužavėtas patirtimi dirbti Italijoje, vaidmens taip pat atsisakė. Tuomet prodiuseriai pateikė jam sąrašą mažiau žinomų amerikiečių aktorių ir paprašė Harrisoną kurį nors iš jų rekomenduoti. Šis pasiūlė Clint Eastwood, nes žinojo pastarąjį filmuojantis vesternuose. Pastarasis vėliau sakė, kad buvo pavargęs nuo teigiamo kaubojaus įvaizdžio seriale „Rawhide“ ir troško suvaidinti antiherojų.

Sergio Leone nemokėjo anglų kalbos, Eastwoodas – italų, todėl jų bendravimas vyko per aktorių ir kaskadininką Benito Stefanelli.[4] Itališkoje filmo versijoje Eastwoodo herojų įgarsino kitas aktorius Enrico Maria Salerno.[5]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „A Fistful of Dollars (Per un Pugno di Dollari) (1964)“. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Nuoroda tikrinta 2015-02-20.
  2. Gelten, Simon. „FISTFUL - The Whole Story, part 2 - The Spaghetti Western Database“. Spaghetti Western Database. Nuoroda tikrinta 2012-06-03.
  3. „A Fistful of Dollars and Yojimbo“. Side B Magazine. 2011-04-14. Suarchyvuotas originalas 2013-02-03. Nuoroda tikrinta 2012-06-03.
  4. „More Than A Fistful of Interview: Christopher Frayling on Sergio Leone“. Fistful of Leone. Nuoroda tikrinta 2015-02-20.
  5. Christopher Frayling, For a Few Dollars More audio commentary. Nuoroda tikrinta 2016-01-25.