Universalusis sufizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Universaliojo sufizmo simbolis – sparnuotoji širdis

Universalusis sufizmas – dvasinis universalistinis judėjimas, sukurtas iš Indijos musulmonų kilusio dvasininko Inajato Chano. Pradėtas plėtoti XX a. pr., Chanui atvykus į vakarus. Judėjimas remiasi Čišti sufijų ordino dvasinėmis tradicijomis, tačiau išeina iš tradicinių islamo rėmų ir siekia visų religijų dvasinės vienybės.

Pasaulėžiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Universaliajam sufizmui, kaip ir daugeliui sufistinių ordinų, būdinga panteistinė pasaulėžiūra. Inajato Chano teigimu universaliojo sufizmo paskirtis yra suvokti ir skleisti žinią apie vieningą meilės ir išminties religiją, atskleisti žmonijos potencialą, religijų paslaptis, misticizmo galią, suburti draugėn Rytus ir Vakarus, kad žmonės peržengtų nacionalistinius barjerus, drauge siektų visuotinės išminties ir gėrio.

Universalusis sufizmas apjungia įvairių religijų idėjas, nedaro tarp jų takoskyros, ir skelbia, kad kiekvienas žmogus gali pasiekti sąjungą su Dievu. Inajatas Chanas paskelbė 10 pagrindinių universaliojo sufizmo minčių:

  • Yra tik vienas, amžinas Dievas, vienintelė būtybė, niekas nėra ne iš Dievo
  • Yra tik vienas Mokytojas – visų sielų vedančioji Dvasia, kuri visus sekėjus veda į Šviesą.
  • Yra tik viena Šventoji Knyga – šventasis gamtos rankraštis, vienintelis kūrinys, galis nušviesti skaitytoją.
  • Yra tik viena Religija – nepaliaujamas progresas teisinga kryptimi, link Idealo, užpildančio kiekvienos sielos gyvenimo prasmę.
  • Yra tik vienas Įstatymas – Savitarpiškumo įstatymas kurio laikomasi nesavanaudiška sąžine drauge su pažadintu teisingumo jausmu.
  • Yra tik viena Šeima – žmonijos šeima, nediskriminuodama jungianti visus Žemės vaikus į Dievo tėvystę.
  • Yra tik vienas Moralinis Principas – meilė, trykštanti iš noringos širdies, tarnaujanti Dievui ir žmonijai, žydinti geradarybės reikmėms.
  • Yra tik vienas Garbinimo Objektas – grožis, užpildantis maldininko širdį visais aspektais, tiek matomais, tiek nematomais.
  • Yra tik viena Tiesa – tikrasis mūsų būties joje ir iš jos žinojimas, Išminties esmė.
  • Yra tik vienas Kelias – savo ribotumo sunaikinimas į neribotumą, mirtingumo į nemirtingumą. Tame slypti tobulumas.

Praktikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Universalųjį sufizmą norintys išpažinti asmenys priimami nepriklausomai nuo jų religijos, turi pereiti dvasinę iniciaciją, kuriai vadovauja muridas (mokytojo mokinys). Pagrindinės religinės praktikos yra malda (ryto, dienos, vakaro, specialiosios), universaliosios pamaldos (jų metų skaitomos ištraukos iš įvairių religijų šventraščių), Zikras, Vazifa (Dievo vardų kartojimas), murakaba (meditacija), visuotinės taikos šokiai, malda už taiką, riazatas (kvėpavimo pratimai, panašūs į pranajamą), badavimas ir kt.

Dvasiniam judėjimui vadovauja dvasinis mokytojas – piras. Universaliojo sufizmo pirai yra iš Inajato Chano šeimos. Tikėjimo simbolis – sparnuota širdis su žvaigžde ir mėnuliu. Taip pat naudojami kaligrafiniai tikėjimo simboliai – tugros. Dabar pasaulyje yra 4 universaliojo sufizmo šventyklos: Katvijke (Nyderlandai), Niujorko valstijoje, Vašingtono valstijoje (JAV) ir Keiptaune (PAR).