Ukrainos TSR herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ukrainos TSR herbas

Ukrainos TSR herbas – vienas Ukrainos TSR valstybinių simbolių, kuris buvo patvirtintas 1919 m. kovo 14 d. ir su nežymiais pakeitimais naudotas iki 1992 m. Juostos, juosiančios kviečių varpas, centre, ukrainietiškai parašyta „Ukrainos TSR“ (ukr. Українська PCP), o kraštuose – „Visų kraštų proletarai, vienykitės!“ (ukr. Пролетарі всіх країн, єднайтеся!).

Ukrainos TSR herbo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ukrainos TSR Konstitucijoje, patvirtintoje Ukrainos Tarybų suvažiavime 1919 m. kovo 10 d. ir 1919 m. kovo 14 d. galutinai Centrinio vykdomojo komiteto priimtoje Konstitucijos redakcijoje herbas aprašytas 34-ame straipsnyje:

„U.T.S.R. herbas susideda iš vaizdo raudoname skyde – auksinio pjautuvo ir kūjo saulės spinduliuose, apjuosto kviečių vainiku ir užrašu rusų ir ukrainiečių kaba: 1) U.T.S.R.; 2) Visų kraštų proletarai, vienykitės!.“

1929 m. Konstitucijoje (80 straipsnis) herbas stipriai nepakito. Viršutinėje raudono skydo dalyje buvo pridėta santrumpa „U.S.T.R.“ (Ukrainos Socialistinė Tarybų Respublika).

„Stalinistinė“ Konstitucija nežymiai pakeitė Ukrainos TSR herbą. Herbe atsirado santrumpa „UTSR“, šiek tiek pakito piešinys – padaugėjo saulės spindulių.

1947 m. vasarą, Ukrainos komunistų partija aptarė klausimą dėl Ukrainos TSR herbo suvienodinimo su TSRS herbo standartu: viršutinėje dalyje buvo nuspręstą pridėti žvaigždę, pakeisti užrašų išdėstymą. remiantis Ukrainos TSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nurodymu, nuo 1949 m. lapkričio 21 d. ir įstatymu, priimtu Ukrainos TSR Aukščiausiosios Tarybos 1950 m. liepos 5 d., viršutinėje Ukrainos TSR herbo dalyje pridėta raudona penkiakampė žvaigždė, vietoje devizo herbo apačioje buvo užrašytas Respublikos pavadinimas ukrainiečių kalba, o devizas, rusų ir ukrainiečių kalbomis perkeltas ant raudonos juostos vainiko kraštuose.

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstybinis Ukrainos TSR herbas susideda iš auksinio pjautuvo ir kūjo, pavaizduotų raudoname skyde, apšviestų saulės spinduliais ir įrėmintų javų varpomis, raudonos juostos su užrašu: vainiko apačioje „Ukrainos TSR“, dešinėje pusėje rusiškai „Visų valstybių proletarai, vienykitės!“ ir kairėje tas pats užrašas ukrainiečių kalba. Herbo viršuje penkiakampė žvaigždė. Herbo aprašymas pateiktas Ukrainos TSR Konstitucijos 124 straipsnyje.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]