Tommaso Campanella

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
Gimė 1568 m. rugsėjo 5 d.
Mirė 1639 m. gegužės 21 d. (69 metai)
Paryžiuje
Veikla italų filosofas
Vikiteka Tommaso Campanella

Tomazas Kampanela (it. Tommaso Campanella, 1568 m. rugsėjo 5 d. – 1639 m. gegužės 21 d. Paryžiuje) – italų filosofas, politinis veikėjas, utopinio komunizmo teorijos kūrėjas.

Biografija ir filosofinės idėjos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įstojęs į dominikonų ordiną, jis pasinėrė į filosofijos ir teologijos studijas. Vieno disputo metu išgirdęs apie B. Telezijaus gamtos filosofiją, jis susidomėjo ja ir pasidarė jos šalininku. Savarankiška T. Kampanelos mąstysena atkreipė inkvizicijos dėmesį – jį ėmė persekioti. 1593 m. jis antrą kartą buvo sučiuptas ir perkeltas į Romos kalėjimą. Mėgindamas išsisukti, T. Kampanela griebėsi gudrybės: parašė pora veikalų, kuriuose pasisakė prieš Reformaciją ir palaikė popiežiaus pretenzijas suvienyti visus krikščionis.

Tommaso Campanella, La Città del Sole, Carabba, 1915

Didelę savo veikalų dalį T. Kampanela parašė kalėjimuose, kuriuose jis praleido daugiau kaip 33 metus. Jo plunksnai priklauso veikalai iš įvairių mokslo sričių – filosofijos, politikos, astronomijos, teologijos, fizikos, matematikos, medicinos, logikos, poetikos ir t. t. T. Kampanelos vardą išgarsino utopinis romanas „Saulės miestas“, parašytas 1602 m. italų kalba, paties autoriaus 1613 m. išverstas į lotynų kalbą.