Tetis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trečiosios Egipto dinastijos faraono Sekhmecho vienas iš vardų.
Tetis
Othohas
Egipto faraonas
Šeštoji Egipto dinastija
Mirė 2323 m. pr. m. e.
palaidotas Sakaroje
Sutuoktinis (-ė) Iputė
Egipto faraonas
Valdė ~2374−2354 m. pr. m. e arba
234523233 m. pr. m. e.
Pirmtakas Unas
Įpėdinis Userkarė
Vikiteka Tetis

Tetis (Othohas, m. apie 2323 m. pr. m. e., palaidotas Sakaroje) – šeštosios Egipto dinastijos pradininkas. Valdė apie 2374−2354 m. pr. m. e. arba 23452323 m. pr. m. e.

Tečio piramidė Sakaroje

Pagal Manetoną, Tetis buvo naujos karalių dinastijos pradininkas, tačiau archeologiniai duomenys nerodo jokio ženklesnio pasikeitimo to meto Egipte. Tetis vedė Iput, prieš tai valdžiusio faraono Uno dukterį. Jo tėvas tikriausiai nepriklausė penktosios dinastijos giminės linijai. Tečio pasirinktas Horo vardas Sehetep-tawi („dviejų žemių sutaikintojas“) gali nurodyti jo vaidmenį, kaip tvarkos ir taikos užtikrintojo. Faraonas valdė iš Memfio, tačiau jo valdymo metu pradėjo augti Aukštutinio Egipto miestų reikšmė. Faraonas palaikė prekybinius ir diplomatinius santykius su Biblu ir Sirija, svarbius dėl medienos importo.

Tetis pastatė piramidę Sakaros šiaurinėje pusėje. Jos vidinės sienos išrašytos piramidžių tekstais. Tečio sarkofagas išliko in situ, kūnas ir kapo objektai išgrobti dar senovėje. Šalia faraono laidojimo komplekso rastos dviejų jo žmonų piramidės: Iput, Pepio I motinos, ir Khuit. 1988 m. faraono laidojimo šventyklos liekanose rasti akmenys su trečiosios žmonos Sešeshet vardo įrašais. Netoli jo kapo buvo rasta viena jo statulėlė. Tečio piramidės kompleksą 1907−08 m. tyrė James Quibell. Šalia rasti palaidoti du faraono viziriai: Kagemnis ir Mereruka. Mererukos, kuris buvo vedęs Tečio dukterį, mastaba su 32 kambariais yra didžiausia Sakaroje.

Pasak Manetono, jo mirtis buvo neįprasta faraonui − jis buvo nužudytas savo sargybinio. Tai nėra patikrinama ir galbūt supainiota su Amenemheto I mirtimi. Po faraono mirties sostą apie vienerių metų laikotarpiui užgrobė Userkarė, po kurio valdžia atiteko tikrajam įpėdiniui Pepiui I.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt. Tomas III. Red. Donald B. Redford. Oxford University Press, − 2001, p. 380
  • Ian Shaw, Paul Nicholson. The British Museum Dictionary of Ancient Egypt. The American University in Cairo Press., 2002, p. 286

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]