Tanketė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
JAV pirmojo pasaulinio karo tanketė Ford tankas
D. Britanijos tanketė Carden Lloyd MkIV, naudojama kaip vilkikas

Tanketė – lengva vikšrinė šarvuotoji kovos mašina, vienvietė ar dvivietė, ginkluota vienu, kartais dviem kulkosvaidžiais, paprastai be bokštelio, masė iki 4 t. Tanketės naudotos kaip ryšio ir žvalgybos mašinos, taip pat – kaip pabūklų vilkikai.

Kai kurios tanketės buvo tokios žemos, kad įgulos nariai savo vietas užimdavo gulomis. Dalis tankečių turėjo bokštelius, kuriuos sukiodavo rankomis. Tankečių ginklai buvo kulkosvaidžiai, nors kai kurios buvo ginkluotos 20 mm patrankomis ar granatsvaidžiais.

Tankečių istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos šalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Britanijos Carden Loyd tanketės buvo klasikinės ir labiausiai vykusios, nors kautynėse mažai naudotos. Tankečių konstruktoriai, kurdami tanketes, dažnai mėgdžiojo Carden Loyd konstrukciją. Britų tanketė Universal Carrier, irgi kurta remiantis Carden Loyd, buvo labai plačiai naudojama (jų pagamino ~113000).

Italijos kariuomenėje trys tankų divizijos ir trys „greitosios“ (celere) divizijos buvo ginkluotos L3/33 ir L3/35 tanketėmis. Šias tanketes italai plačiai naudojo kare su Etiopija, Ispanijos pilietiniame kare. L3 tanketes naudojo ir Italijos ekspedicinis korpusas Rusijoje (Corpo di Spedizione Italiano) per Antrąjį pasaulinį karą.

Prancūzijos kariuomenė ketvirtąjį XX a. dešimtmetį naudojo žvalgybinę tanketę Automitrailleuses de Reconnaissance ('kulkosvaidinis žvalgas').

Lenkija buvo viena pirmųjų Europos šalių, kurios po Pirmojo pasaulinio karo suformavo tankų dalinius. 1939 m. Lenkijos ginkluotosios pajėgos turėjo 15 atskirųjų žvalgybinių tankų kuopų, kurios turėjo po 13 tankečių TK-3 ar TKS.

Japonija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tanketes labai plačiai naudojo Imperatoriškoji Japonijos armija. Jų tanketės buvo skirtos naudoti kariaujant džiunglėse. Tačiau prasidėjus antrajam pasauliniam karui daugelis japoniškų tankečių buvo pasenusios ir nelabai tinkamos numatytoms funkcijoms atlikti. Todėl daugelis japoniškų tankečių buvo naudojamos kaip artilerijos vilkikai.

Tankečių išnykimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuolaikinis Vokietijos tanketės tipo šarvuotis Wiesel I

Daugelis šalių tanketes nustojo gaminti apie 1935 m., kai paaiškėjo, kad tanketės pernelyg neefektyvios:

  • pažeidžiamos dėl plonų šarvų
  • silpnai ginkluotos – bokštelio nebuvimas apsunkina efektyvų šaudymą.

Tai patvirtino tankečių naudojimas Ispanijos pilietiniame kare ir Vokietijos-Lenkijos kare 1939 m. rugsėjyje. Tanketės buvo gana efektyvios žvalgybos mašinos, nors ekipažai patirdavo nemažus nuostolius dėl silpnos šarvuotės. Tanketes dažnai naudojo kaip lengvųjų ir vidutinių pabūklų vilkikus.

Tankečių buvo atsisakyta, kadangi jų kovinis efektyvumas buvo nedidelis ir jos labai pažeidžiamos prieštankinių ginklų, net vidutinio kalibro kulkosvaidžių. Tanketes pakeitė šarvuotieji automobiliai.


XX a. paskutinį dešimtmetį vėl pasirodė tanketės tipo šarvuočiai. Vokietijos bundesveras į desanto dalinių ginkluotę priėmė šarvuotį Wiesel, kuris naudojamas kaip žvalgybinis šarvuotis. Tačiau Wiesel vadinamas ne tankete, o gepanzerter Waffenträger 'šarvuotasis ginklavežis'.