TSRS vyrų krepšinio rinktinė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

TSRS vyrų krepšinio rinktinė – Sovietų Sąjungos krepšinio komanda, egzistavusi nuo 1947 iki 1990.

Ilgiausiai SSRS rinktinę treniravo Aleksandras Gomelskis (žydų tautybės), būdamas vos 32 metų (nuo 1961 m.) pradėjo treniruoti SSRS rinktinę. Iki pat 1971 metų A. Gomelskis buvo nepamainomas pagrindinės SSRS komandos strategas, augo jo autoritetas bei įtaka, tačiau po garsaus skandalo CSKA klube, kai pas Gomelskį per patikrinimą muitinėje buvo rasta stambi JAV dolerių suma, buvo pašalintas iš rinktinės. KGB atėmė iš Gomelskio užsienio pasą dėl įtarimų pabėgti į Izraelį. Didelių pažinčių dėka A. Gomelskiui pavyko išsaugoti trenerio postą CSKA komandoje. Rinktinės treneriu buvo paskirtas didžiausias Gomelskio konkurentas ir priešininkas Vladimiras Kondrašinas, kuris labai sėkmingai treniravo Leningrado Spartaką. Kondrašinas rinktinei vadovavo net 6 metus, skambiausias jo rinktinės pasiekimas buvo 1972 metų Miuncheno olimpinėse žaidynėse pirmą kartą tapus olimpiniais čempionais. Skandalingas finalas su nenugalima JAV komanda (FIBA draudė žaisti NBA krepšininkams iki pat 1992 metų) iki šiol kelia daugybę ginčų. Protestuodama JAV komanda atsisakė dalyvauti apdovanojimo ceremonijoje ir atsisakė paimti sidabro medalius, kurie iki šiol saugomi FIBA būstinėje.

A. Gomelskiui pavyko grįžti į SSRS vyriausio trenerio postą tik 1977 metais, tačiau pakartoti Kondrašino olimpinę pergalę ir pasiekti didžiausią savo svajonę pavyko tik po 11 metų, kai Seulo olimpinėse žaidynėse 1988 m. SSRS komanda tapo pirmi. Gomelskis prieš olimpiadą privertė žaisti ligotą ir sunkią traumą besigydantį Sabonį, o Marčiulioniui pažadėjo išvyką į svajonių NBA. Reikėtų pažymėti ir dideles Gomelskio klaidas ir nesėkmes, viena tokių 1980 m. Maskvos olimpiada. Kai JAV boikotavo žaidynes dėl SSRS karinės agresijos Afganistane, Gomelskis netvėrė džiaugsmu ir iš karto užsikabino sau aukso medalį. Rinktinę vežiojo po šalies gamyklas ir kolūkius pristatydamas kaip neišvengiamus olimpinius čempionus, tuo pačiu pamiršdamas treniruotes. Tačiau Gomelskis olimpiadoje patyrė tikrą fiasko, SSRS rinkinę parklupdė net tik jugoslavai, bet ir puikiai žaidę italai, o olimpiados šeimininkai net nepateko į finalą.

A. Gomelskis dėl savo didžiulio autoriteto Maskvoje buvo ilgus metus faktinis viso SSRS krepšinio vadovas, tačiau visą dėmesį skyrė tik SSRS rinktinei, bei CSKA. Krepšinio komandos iš kitų respublikų ir miestų turėjo verstis tik savo jėgomis, ir saugoti savo išugdytus talentus nuo Gomelskio CSKA.

Gomelskis pasižymėjo savitu darbo metodu, buvo įžvalgus talentams ir puikus strategas, tačiau mėgo intrigas, kenkdavo žaidėjams kurie nepaklusdavo jo valiai (pvz., Aleksandrui Belovui atsisakius pereiti į CSKA).

Pasiekimai Europos krepšinio čempionatuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

 

Pasiekimai pasaulio čempionatuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

 

Pasiekimai Olimpinėse žaidynėse[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuviai krepšininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuviai krepšininkai buvo dažnai imami į TSRS komandą. Štai sąrašas visų lietuvių buvusių komandoje: