Supermenas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Supermenas


Superman vol. 2, #204 (2004 m. balandis)
Jim Lee ir Scott Williams

Leidėjas DC Comics
Pirmas
pasirodymas
Action Comics#1
(1938 m. birželis)
Sukūrė Jerry Siegel
Joe Shuster
Charakteristikos
Kitas egoKal-El, įvaikintas kaip
Klarkas Kentas
Kilmės pasaulisKriptonas
Priklauso
komandoms
The Daily Planet
Teisingumo Lyga
Supermeno komanda
Veiklos vietaMetropolis
Kitaip vadinamasGangbuster, Nakties sparnas, Jordan Elliot, Nova, Superberniukas, Superman Prime
GebėjimaiAntžmogiška jėga, greitis, ištvermė, pojūčiai, protas, regeneracija, ilgaamžiškumas, super kvėpavimas, šiluminis matymas, skrydis

Supermenas – išgalvotas „DC Comics“ superherojus. Pirmą kartą pasirodė komiksų knygos „Action Comics“ 1-ajame numeryje 1938 m. birželio mėn. Nuo to laiko tapo viena žymiausių ir mėgiamiausių komiksų figūrų visame pasaulyje. Taip pat jis buvo vienas pirmųjų superherojų komiksų istorijoje ir turėjo didelę įtaką visai Amerikos kultūrai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Supermenas (Kal-El) – ateivis iš Kriptono planetos, kurį prieš planetai susinaikinant, tėvai išsiuntė į žemę. Čia jį įsivaikina žemiečių pora. Užaugęs Klarkas Kentas tampa žurnalistu Metropolio miesto laikraštyje The Daily Planet, kur ne tik rašo straipsnius, bet taip pat kovoja su nusikaltėliais.

Galios ir sugebėjimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdamas superherojaus prototipu, Supermenas turi daugumai jų būdingų galių. Jis yra neįtikėtinai stiprus, greitas, atsparus fizinėms atakoms, gali skraidyti, turi regėjimo galių (rentgeno spindulių, šiluminė, teleskopinė, infraraudonoji, mikroskopinė rega), superklausą ir superkvėpavimą, kuris leidžia sušaldyti objektus. Jo silpnybė – kriptonitas (medžiaga iš jo gimtosios Kriptono planetos). Būdamas arti jos, jis tampa silpnas ir pažeidžiamas. Ilgas kriptonito veikimas gali numarinti Supermeną.

Kita medija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo pat pasirodymo komiksuose, apie Supermeną buvo kuriami animaciniai serialai, televizijos serialai, vaidybiniai filmai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]