Spragšiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apie kaimą Utenos rajone žr. Sprakšiai (Utena).
Elateridae
Kanapėtasis sprakšis (Adelocera murina)
Kanapėtasis sprakšis (Adelocera murina)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Būrys: Vabalai
( Coleoptera)
Šeima: Spragšiai
( Elateridae)
Sinonimai
  • Sprakšiai


Spragšiai (Elateridae) – vabalų (Coleoptera) šeima. Vabalai plokšti, ilgi, į abu galus susiaurėję. Antenos 11-narės, pjūkliškos, šukiškos, rečiau siūliškos. Priešnugarėlės užpakaliniai kampai ištįsę į smailias ataugas (svarbus požymis). Prieškrūtinėlė su atauga, nukreipta vidukrūtinėlės link; ji telpa į atitinkamą vidukrūtinėlės įdubimą. Letenos 5-narės. Vabalai sugeba iš aukštielninkos padėties pašokti į viršų, ore apsiversti ir krisdami atsistoti ant kojų. Laikomi dviem pirštais už pilvelio, vabalai staigiais judesiais judina prieškrūtinį ir tuo metu girdisi spragsėjimas. Nuo to kilo šeimos pavadinimas.

Spragšiai aptinkami ant įvairiausių augalų ir dirvos paviršiuje. Lervos volelio formos, geltonos ar rudos spalvos, kietos, su krūtinės kojomis. Jos gyvena dirvoje, trūnijančioje medienoje, senuose kelmuose. Daugumos rūšių lervos labai žalingos žemės ir miškų ūkiui, nes minta požeminėmis augalų dalimis, išėda sėklas. Veiklūs naktį.

Pasaulyje yra daugiau kaip 8500 rūšių. Lietuvoje žinoma apie 70 rūšių.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Labai daug kur vartojamas pavadinimas „sprakšiai“ (su k raide), taip pat ir knygoje „Lietuvos fauna - vabalai". Tačiau pavadinimas yra kilęs nuo žodžio „spragsėti“, Lietuvių kalbos žodyne teikiamas pavadinimas „spragšiai“.[1]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Lietuvių kalbos žodynas“. Nuoroda tikrinta 2018-06-11.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]