Serbų-kroatų kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Serbų-kroatų kalba
Српскохрватски/Srpskohrvatski
KalbamaSerbijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kroatijoje, Juodkalnijoje, ir kitur Balkanuose
Kalbančiųjų skaičius~17 mln. kalba serbiškai, kroatiškai, bosniškai ir juodkalnietiškai
Vieta pagal kalbančiųjų skaičių44
Kilmėindoeuropiečių

 - slavų

   - pietų slavų
Oficialus statusas
Oficiali kalba-
Kalbos kodai
ISO 639-1sh (ginčijama)
ISO 639-2scr/hrv, scc/srp
ISO 639-3hbs

Serbų-kroatų kalba (cрпскохрватски / srpskohrvatski) – pietų slavų kalba, kurios paplitimo arealas apima dabartinės Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Serbijos ir Juodkalnijos teritorijas. Šiuo metu dėl politinių priežasčių ji yra skaidoma į 4 kalbas: serbų, kroatų, bosnių ir juodkalniečių kalbų, tačiau kalbotyroje laikomasi nuomonės, kad tai yra viena kalba, kurios kalbėtojai visiškai supranta vieni kitus, tik turinti 4 skirtingas bendrinės kalbos formas. Taigi ji laikoma daugiacentre kalba (panašiai, kaip anglų kalba, turinti britų anglų kalbos, amerikiečių anglų kalbos ir kitas bendrinės kalbos versijas).

Istorinės serbų-kroatų kalbos tarmės

Nuo XIX a. buvo oficialia Jugoslavijos SFR kalba, kur susiformavo dvi bendrinės kalbos formos – serbų ir kroatų kalbos, kurios pirmiausia skyrėsi rašto sistema: serbų variantui naudota kirilica, kroatų variantui – lotyniška abėcėlė. XX a. pabaigoje, susidarius Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos valstybėms, šios nusistatė savas bendrinės kalbos normas. Dabar serbų kalba dažniausiai naudoja kirilicą, o kroatų, bosnių ir juodkalniečių kalbos – lotyniškus rašmenis. Visos bendrinės kalbos formos kilo iš vieno ir to paties dialekto – štokavų rytų Hercegovinos tarmės. Paradoksalu, bet šio dialekto teritorijoje nėra nė vienos iš keturių valstybių sostinių.

Kuhariri kroatų kalba, serbų kalba, bosnių kalba(2006).

  • kroatų kalba: A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž
  • serbų kalba: А Б В Г Д Ђ Е Ж З И Ј К Л Љ М Н Њ О П РС Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш
  • bosnių kalba: A B V G D Đ E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Dž Š

kroatų kalba: Bijela sol za kuhanje kemijski je spoj natrija i klora. Vlak sa željezničkoga kolodvora krenut će točno u deset sati.

serbų kalba: Бела со за кување је хемијско једињење натријума и хлора. Воз са железничке станице кренуће тачно у десет часова.

bosnių kalba: Bijela so za kuhanje je hemijski spoj natrijuma i hlora. Voz sa željezničke stanice krenut će tačno u deset sati.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wikipedia
Wikipedia