Saugiklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Saugiklis – prietaisas, apsaugantis elektros grandinę nuo pernelyg didelio srovės padidėjimo ar trumpojo jungimo.

Lydieji saugikliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lydusis saugiklis

Saugikliai būna įvairių konstrukcijų. Butuose daug kur naudojami kamštiniai saugikliai su lydžiu laidininku, todėl jie vadinami lydžiaisiais saugikliais. Svarbiausia tokio saugiklio dalis yra labai lydi metalinė, paprastai švininė, vielutė, įtaisyta porcelianinio kamščio viduje. Kamštis turi sriegius ir centrinį kontaktą, kurie sujungti lydžia vielute. Įsukus kamštį, lydi švininė vielutė sudaro grandinės dalį. vielutės storis parenkamas toks, kad ji išlaikytų tam tikro stiprio srovę. Pvz., 6 A, 10 A. Kai grandine, taigi ir vielute, pradeda tekėti stipresnė srovė, vielutė išsilydo (sakoma „saugiklis perdega“) ir išjungia grandinę.

Saugikliai išdėstomi ant specialaus skydo, įrengto prie laidų įvado į butą. Kiekvienas laidas turi nuosekliai su juo sujungtą atskirą saugiklį. Lydieji saugikliai kartais įrengiami ir elektriniuose prietaisuose: radijo imtuvuose, televizoriuose. Tokį saugiklį sudaro plonas laidininkas įtaisytas stikliniame vamzdelyje su metaliniais antgaliais.

Automatiniai saugikliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Butuose dabar vietoj lydžiųjų saugiklių dažniau įrengiami automatiniai saugikliai. Svarbiausia tokių saugiklių detalė yra bimetalinė plokštelė ir elektromagnetinės atkirtos mechanizmas. Kai grandine, vadinasi, ir plokštele, pradeda tekėti per stipri elektros srovė, pavyzdžiui, kai į elektros tinklą įjungiamas didelės galios elektros prietaisas arba vienu metu įjungiama daug prietaisų saugiklio plokštelė išlinksta ir nutraukia grandinę. Bimetalinė plokštelė saugo grandinę nuo perkrovų ir jos suveikimo greitis nėra didelis, tuo tarpu elektromagnetinė atkirta labai greitai atjungia grandinę esant trumpajam jungimui. Elektromagnetinė atkirta padaryta naudojant solenoidą kuris prie nustatytos srovės pritraukia mechaninį svertą ir atjungia grandinę.
Pašalinus trumpąjį jungimą arba grandinės perkrovą, automatinį saugiklį galima vėl naudoti. Tuo tarpu perdegusį lydųjį saugiklį reikia pakeisti nauju.

Automobiliniai saugikliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Automobiliniai saugikliai

Automobiliniai saugikliai paprastai naudojami ne didesnės nei 24 V įtampos elektros grandinėse. Šie saugikliai yra kištukiniai. Pagal dydžius skirstomi į tris rūšis:

  • mini: 10.9x3.6x16.3 mm (2A, 3A, 4A, 5A, 7,5A, 10A, 15A, 20A, 25A, 30A)
  • ATO: 19.1x5.1x18.5 mm (1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 7,5A, 10A, 15A, 20A, 25A, 30A, 40A)
  • maxi: 29.2x8.5x34.3 mm (20A, 30A, 40A, 50A, 60A, 70A, 80A)

Senesnio modelio automobiliuose saugikliai 6x25 mm matmenų ir vienodos spalvos. Automobiliniai saugikliai pagal galingumą dabar yra skirstomi spalvomis. Kai kurių modelių automobiliai turi automatinius saugiklius. Naujos kartos automobiliai turi „protingus“ puslaidininkius prietaisus kurie atlieka ne tik jungimo funkcijas, bet kartu dirba kai saugikliai.

Žymėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elektrinėse grandinėse saugikliai žymimi simboliu: . Saugiklių spalvinis žymėjimas:

Elektros srovės stipris Spalva Maksimali galia
6 A Žalias 1200 Vatų
10 A Raudonas 2000 Vatų
16 A Pilkas 3200 Vatų
20 A Mėlynas 4000 Vatų
26 A Geltonas 5200 Vatų