Saladas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Saladas
Salado upė Sunčo Koralio apylinkėse
Salado upė Sunčo Koralio apylinkėse
Ilgis ~1300 km
Baseino plotas 160 000 km²
Vidutinis debitas 15 m³/s
Ištakos Kačio kalnagūbris, Andai
Žiotys Parana
Šalys Argentinos vėliava Argentina
Vikiteka Saladas

Saladas (isp. Río Salado 'sūrioji upė') arba Šiaurės Saladas (isp. Río Salado del Norte) – upė centrinėje šiaurės Argentinoje; Paranos dešinysis intakas.

Prasideda Kalčaki (río Calchaquí) pavadinimu Anduose, Saltos provincijoje, netoli Kačio, Nevado de Akajaus kalno papėdėje. Teka į pietus Kalčakių slėniu. Po santakos su Santa Marija suka šiaurėn ir vadinama Končasu arba Gvačipasu (Río Guachipas ir Río de las Conchas). Už Kabra Koralio užtvankos teka į rytus ir vadinama Pasache (Río Pasaje). Už El Tunalio užtvankos suka į pietryčius ir įgauna Churamento (Río Juramento) pavadinimą.[1] Teka Santjago del Estero provincija, Čako ir pampų lygumomis, kur vadinama Saladu. Vaga daugelyje vietų sausuoju metų laiku išdžiūsta. Skaidosi į pratakas, sudaro pelkes ir ežerėlius. Kanalu upė sujungta su Dulse, taip pat atsišakoja drėkinamieji Dijoso ir Patrijos kanalai. Žemupyje upė teka Santa Fė provincija,. Šioje dalyje visus metus vandeninga, dažnai smarkiai patvinsta. Įteka į Paraną ties Santa Fė miestu.[2]

Saladas Paranos baseino žemėlapyje

Didžiausias intakas – Horkonesas (dešinysis).

Debitas aukštupyje – 40 m³/s, žiotyse – 15 m³/s. Liūčių sezonu (lapkritį–kovą) upė patvinsta ir laivuojama; ties Santa Fė laivuojama ištisus metus. Sausros metu (balandį–rugsėjį) kartais išdžiūsta ir tampa druskingų ežerų ir pelkių sistema.[3] Aukštupyje patvenkta (Kabra Koralio, El Tunalio, Los Figeroa užtvankos).

Pagrindinės gyvevietės prie upės: Kačis, Molinosas, San Karlosas (prie Kalčaki), Gvačipasas (prie Končaso), Lumbrerasas (prie Pasachės), Choakin V. Gonsalesas, El Kebračalis (prie Churamento), Sunčo Koralis, Anjatuja, Tostadas, Rekreo, Santa Fė (prie Salado).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mapa físico de la Provincia de Salta, Argentina
  2. Географический энциклопедический словарь, гл. редактор А. Ф. Трёшников. – Москва, Советская энциклопедия, 1983.
  3. Salado (Río Salado, Salãdas, Ri̇̀o Salãdas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XX (Rėv-Sal). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2011