Roksana

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aleksandras Didysis ir Roksana. 1756 m. Pietro Antonio Rotari paveikslas
Oksyarto satrapija po Aleksandro Didžiojo mirties.

Roksana (Graikiškai: Ρωξάνη; Avestan: Raoxshna; Persų kalba: روشنک‎, "švytinti grožiu"; Persų kalba: رکسانا, رخسانا‎ Rokhsāna; Pashto: روښانه‎ Rox̌āna, 343310 m. pr. m. e.) – baktrų princesė ir Aleksandro Didžiojo vyriausioji žmona.

Gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai vartojama persiška Roksanos vardo kilmė kilusi iš žodžio Roshanak (per. 'švytinti grožiu', 'Aušra').

Ji buvo Baktrijos aristokratė ir Aleksandro Didžiojo žmona. Gimė ne anksčiau kaip 343 m. pr. m. e. nors tiksli data lieka abejotina. Roksana buvo Oksyarto Balkcho duktė Baktrijoje (rytinis Iranas, dabar šiaurinis Afganistanas ir Tadžikija).

Roksanos ir Aleksandro Didžiojo vestuvių ceremonija

Roksana ištekėjo už Aleksandro būdama 16 metų amžiaus, po to kai šis aplankė Sogdos uolos tvirtovę. Balkchas, kur buvo įsikūrusi Sogda, tapo paskutine Persijos Imperijos sritimi, nukariauta Aleksandro Makedoniečio, o ši santuoka pastangos priversti Baktrijos satrapijas sutikti su naujojo valdovo taisyklėmis. Vis tik daugelis antikinių šaltinių rašo, kad Aleksandras vedęs Roksaną iš milžiniškos meilės. Pasakojama, kad Aleksandras pastebėjo Roksaną šokančią per vieną, jo garbei, surengtą šventę. Kaip jo žmona, Roksana lydėjo karvedį kampanijos Indijoje 326 m. pr. m. e. metu. Šiam mirus Roksana tapo judviejų sūnaus Alekeksandro IV Egijaus regente Babilone.

Senieji Baktrijos miestai.

Roksanos mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po karaliaus mirties, Roksana su sūnumi tapo politinių intrigų aukomis, kurios privedė Aleksandro Makedoniečio imperiją prie žlugimo. Anot šaltinių, Roksana nužudė kitą Aleksandro našlę Stateira II bei Stateiros seserį Drypteis. Roksana ir jos sūnus buvo apsaugoti Aleksandro motinos, Olimpijos, Makedonijoje, bet jos nužudymas 316 m. pr. m. e. leido vienam iš diadochų, Kasandrui, siekti karaliaus sosto. Kadangi Aleksandras IV Egijus pagal įstatymą buvo Aleksandro Didžiojo imperijos paveldėtojas, todėl Kasandras įsakė Glaukui šį bei Roksaną 310 m. pr. m. e. nunuodyti.

Populiarioje kultūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Roksana atlieka pagrindinius ar šalutinius vaidmenis daugelyje knygų bei filmų:

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]