Projektų vadyba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Projektų vadyba yra metodas, kuris pradeda, planuoja, vykdo, kontroliuoja ir pabaigia komandos darbą, kad pasiektų konkrečius tikslus ir atitiktų konkrečius sėkmės kriterijus. Projektas tai laikina veikla, nukreipta į unikalaus produkto ar paslaugos sukūrimą, su nustatyta pradžia ir pabaiga (paprastai turinti ribotą laiką, dažniausiai ribotą finansavimą bei baigtinius išteklius), įsipareigojantis patenkinti unikalius tikslus bei uždavinius, paprastai atnešantis naudingus pasikeitimus ar pridėtinę vertę.

Svarbiausias iššūkis projektų valdyme - pasiekti visus projekto tikslus su turimais resursais. Šita informacija paprastai aprašoma naudotojo arba projekto plane (žinyne), kuris yra sukuriamas kūrimo proceso pradžioje. Pirmieji apribojimai yra: apimtis, laikas, kokybė ir biudžetas. Antrasis iššūkis (ir labiausiai ambicingas) yra optimizuoti reikalingų sąnaudų išteklius ir integruoti juos į iš anksto apibrėžtus tikslus.

Projektų vadybos šakos yra šios:


Projektų vadyba kaip veiklos atskira veiklos atšaka tapo vis populiaresnė XXI a. Daugelis bendrovių, socialinių bei privačių vienetų bei grupių savo veiklą įgyvendina projektų forma, atitinkamai skirdami bei formuodami žmogiškuosius išteklius steigiant darbo grupes, parenkant projektų vadovus, vadybininkus ir kt. Pavyzdžiui, statybos, inžinerinių ir kitokių organizacijų jų kasdienė veikla susideda iš projektų.

Vienas svarbesnių projektų vadybos įrankių - kalendorinis grafikas (dažniausiai GANTT'o diagrama – angl. Gantt's Chart.), biudžeto išskleistinė sąmata bei kokybės atitikimas normoms.