Prancūzijos-Tailando karas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prancūzijos-Tailando karas
Priklauso: Antrasis pasaulinis karas

Prancūzijos Indokinija
Data 1940 m. spalis1941 m. gegužės 9 d.
Vieta Prancūzijos Indokinija
Rezultatas Tailando pergalė
Konflikto šalys
Prancūzija Viši Prancūzija Tailandas Tailandas
Vadovai ir kariniai vadai
Prancūzija Jean Decoux Tailandas Plaek Phibunsongkhram
Pajėgos
12 000 kareivių
38 000 kolonijinių karių
20 lengvųjų tankų
~100 orlaivių
60 000 kareivių
134 tankų
~140 orlaivių
18 laivų
Nuostoliai
Žemėje:
321 žuvo ar sužeista
178 dingusių
222 paimta į nelaisvę
22 sunaikinti lėktuvai
Jūroje:
1 pažeistas kreiseris
Žemėje:
54 žuvo
307 sužeista
21 paimta į nelaisvę
8–13 sunaikintų lėktuvų
Jūroje:
36 žuvo
nežinoma kiek sužeista
2 torpedinės valtys nuskendo
1 pakrantės gynybos laivas užgrobtas

Prancūzijos-Tailando karas (1940–1941) – karas tarp Tailando (Siamo) ir Viši Prancūzijos dėl tam tikrų Prancūzijos Indokinijos teritorijų, kurios kažkada priklausė Siamui.

Derybos su Prancūzija prieš Antrąjį pasaulinį karą parodė, kad Prancūzijos vyriausybė buvo pasirengusi padaryti tik nežymius pakeitimus tarp Tailando ir Prancūzijos Indokinijos sienų. Po Prancūzijos kapituliavimo 1940 m., generolas majoras ir Tailando premjeras Plaek Phibunsongkhram (žinomas kaip „Pibun“), nusprendė, kad Prancūzijos pralaimėjimas davė tajams dar geresnę galimybę atgauti savo teritorijas, kurių jie neteko karaliaus Čulalongkorno valdymo metais.

Vokiečių okupacija susilpnino Prancūzijos užjūrio kolonijų, įskaitant Indokinijos, kontrolę. Izoliuota kolonijinė administracija buvo atskirta nuo metropolinės Prancūzijos pagalbos ir prekių tiekimo. Po Japonijos invazijos į Indokiniją 1940 m. rugsėjo mėn., prancūzai buvo priversti leisti Japonijai įkurti savo karines bazes. Toks pavaldus Prancūzijos elgesys įtikino Phibuno režimą, kad Viši Prancūzija stipriai nesipriešins konfrontacijoje su Tailandu.

Konflikto eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1940 m. lapkričio 28 d. tajų vyriausybė pareikalavo iš Viši Prancūzijos perduoti Laoso ir Kambodžos teritorijas, atimtas Prancūzijos XIX a. pabaigoje, bei pradėjo kovą su Prancūzijos kolonijine valdžia. Gruodžio pabaigoje susirėmimai tarp Prancūzijos ir Tailando karių virto plataus masto karine operacija palei Indokinijos ir Tailando sienas. Tada prancūzai nusprendė atakuoti ir sugriauti Tailando laivyną.

1941 m. sausio 28 d. tarp Tailando ir Prancūzijos buvo pasirašytas paliaubų susitarimas. O 1941 m. gegužės 9 d. Tokijuje[1] tarp šių šalių buvo pasirašyta taikos sutartis. Prancūzijos vyriausybė, Japonijos spaudžiama, atidavė Tailandui Laoso ginčijamas teritorijas bei Kambodžos Siemrepo provincijos dalį ir visą Batambango provinciją[2].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Young, Edward M. (1995) Aerial Nationalism: A History of Aviation in Thailand. Smithsonian Institution Press.
  2. http://www.ww2f.com/topic/12620-vichy-versus-asia-the-franco-siamese-war-of-1941/