Polis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Polis arba miestas valstybė – nepriklausoma šalis, kurios teritorija susideda iš vieno miesto ir nėra administruojama kitos užsienio valdžios.

Istoriniai poliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji poliai atsirado senovės civilizacijose: Senovės Graikijoje (Atėnai, Sparta, Tebai, Korintas), Kanaane (Tyras, Sidonas), Mesopotamijoje (Ūras, Babilonas), Mezoamerikoje (Čičen Ica, El Miradoras) ir centrinėje Azijoje (Samarkandas, Buchara).

1358 m. – 1808 m. Europoje gyvavo Dubrovniko polis (dabartinė Kroatija).

Dabartiniai poliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulyje šiuo metu yra tik keli poliai.

Monakas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Monakas.

Skirtumas tarp Monako miesto ir Monako valstybės tėra teorinis, kadangi valstybė faktiškai susideda iš miesto, kurį sudaro Monakas (Monaco Ville), Monte Karlas (Monte Carlo), Kondaminas (La Condamine) ir naujas pramoninis rajonas – Fonvilis (Fontvieille). Tai viena mažiausių valstybių pasaulyje, bet tuo pačiu – tankiausiai apgyvendinta.

Singapūras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Singapūras.

Tai nedidelė valstybė, įsikūrusi saloje pietryčių Azijoje. Iš esmės Singapūrą sudaro miestas tuo pačiu pavadinimu ir kelios šalutinės salos.

Vatikanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Vatikanas.

Tai miestas-valstybė, anklavas Italijos sostinės Romos vakarinėje dalyje, ant Vatikano kalvos, popiežiaus rezidencija. Vatikanas yra mažiausia pasaulio valstybė ir pagal gyventojų skaičių, ir pagal plotą.

Honkongas ir Makao[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Honkongas ir Makao nėra atskiros valstybės ir nėra poliai, bet dėl nepriklausomų policijos pajėgų, įstatymų valdžios, migracijos teisėsaugos ir mutinių yra priskiriami beveik miestams valstybėms.