Plaukuotoji Galija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Plaukuotoji Galija
lot. GALLIA COMATA

51 m. pr. m. e. – 22 m. pr. m. e.
 

 

Valstybė Romos imperijos vėliava Romos imperija
Administracinis centras Lugdunas

Plaukuotoji Galija (lot. Gallia Comata), ar Laisvoji Galija – neilgai egzistavusi Senovės Romos provincija dabartinės Prancūzijos, Belgijos, Liuksemburgo ir vakarų Vokietijos teritorijose.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plaukuotosios Galijos pavadinimas teritorijai įvardinti buvo naudojamas po to, kai II a. pr. m. e. pabaigoje buvo suformuota Narbono Galija, kuri greitai įtraukta į Romėnų civilizacijos orbitą. Neužkariautos keltiškai kalbančios teritorijos buvo laikomos „laukinėmis“, buvo pabrėžiami jos gyventojų papročiai auginti ilgus plaukus. Todėl ši Galija ir buvo „plaukuota“. Priešingai, Romai priklausiusi Galija (Narbono ir Cizalpinė Galijos) buvo vadinama „Galija, kur dėvimos togos“ (lot. Gallia Togata).

Romėnai, vadovaujami Cezario, sritį nukariavo 57 m. pr. m. e., ir iš karto įkurta Plaukuotosios Galijos provincija. Tačiau kadangi Plaukuotoji Galija buvo pernelyg didelė, Augustas liepė ją suskirstyti į smulkesnius administracinius vienetus. Tai buvo padaryta 22 m. pr. m. e. konsultuojantis su Agripa. Iš Plaukuotosios Galijos buvo suformuotos trys provincijos: Akvitanijos Galija pietuose, Lugduno Galija per vidurį ir Belgijos Galija šiaurėje.