Plaukimas peteliške

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Plaukikas plaukiantis peteliške.

Plaukimas peteliškė yra plaukimo stilius. Peteliške plaukiama ant krūtinės, grybšniai abejomis rankomis atliekami vienu metu ir tuo pat metu atliekami ir smūgiai kojomis (peteliškės arba delfino smūgiai). Kiti stiliai kaip, pavyzdžiui, plaukimas krūtine, krauliu arba nugara yra labiau tinkami besimokantiems plaukti, peteliškė, savo ruožtu, yra fiziškai sunkus plaukimo stilius, kuris reikalauja gerą techniką ir stiprius raumenis. Šis stilius yra naujausias plaukimo stilius naudojamas varžybose, pirmą kartą panaudotas 1933 metais ir jis yra kilęs iš plaukimo krūtine stiliaus.


Technika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plaukiant peteliške atliekami nepertraukiami rankų grybšniai ir kojų judesiai, panašūs į delfino uodegos smūgius žemyn aukštyn[1]

Kūno padėtis beveik horizontali, gulima ant krūtinės, veidas panertas į vandenį, žvilgsnis nukreiptas žemyn ir šiek tiek pirmyn.

Rankos įdedamos į vandenį plaštakomis, arti išilginės kūno ašies, kuo toliau priekyje, tada palengva lenkiamos per alkūnes, traukiamos į apačią atgal ir ištiesiamos paliečiant nykščiais šlaunis.

Iš vandens pirmiausia išnyra alkūnės, paskui ir visos rankos. Sulenktos per alkūnę rankos keliamos virš vandens atpalaiduotos, įdedamos į vandenį ir pradeda kitą grybšnį.

Kvėpavimas derinamas su rankų judesiais. Įkvepiama pro burną pakėlus galvą į priekį arba pasukus į šoną.

Iškvėpimas vyksta nuo galvos pasukimo į pradinę padėtį iki kito įkvėpimo. Kitas įkvėpimas gali būti atliktas po vieno arba daugiau grybšnių.

Vienam rankų grybšniui tenka du kojų smūgiai: pirmas – grybšnio pradžioje, antras – grybšnio pabaigoje.


Varžybos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plaukimo varžybos vyksta 25 ir 50 m baseinuose ir atviruose vandens telkiniuose.[2]

  • 50 m. peteliške
  • 100 m. peteliške
  • 200 m. peteliške

FINA taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žemiau yra pateikiamos oficialių FINA taisyklių vertimas. Šios taisyklės taikomos oficialių plaukimo varžybų metu.[3]

SW 8.1 Nuo pirmojo rankos grybšnio po starto ir kiekvieno posūkio metu kūnas turi būti ant krūtines. Po vandeniu kojų smūgiai į šonus yra leidžiami. Draudžiama apsisukti ant nugaros bet kuriuo metu, išskyrus posūkio metu po prisilietimo prie sienos ten, kur yra leidžiamas apsisukimas bet kuriuo būdu jei kūnas yra ant krutinės nuplaukiant nuo sienos.

SW 8.2 Abi rankos turi būti išmestos pirmyn vienu metu virš vandens ir atitraukiamos atgal vienu metu po vandeniu visos rungties metu, susiję su SW 8.5.

SW 8.3 Visi kojų judesiai aukštyn ir žemyn kojų turi būti atliekami vienu metu. Kojos bei pėdos nebūtinai turi būti tame pačiame lygyje, bet jų judesiai neturi išsiskirti. Plaukimo krūtine kojų smūgis yra neleistinas.

SW 8.4 Kiekvieno posūkio metu ir tuo rungties pabaigoj prisilietimas turi būti atliekamas abejomis rankomis neliečiant vienai kitos vienu metu po, virš arba vandens paviršiaus lygyje.

SW 8.5 Starto ir posūkiu metu plaukikui leidžiama vienas ar daugiau kojų smūgiai ir vienas traukimas ranka po vandeniu, o po jų plaukikas turi iškilti į paviršių. Yra leidžiama plaukikui būti pilnai panirusiam ne daugiau kaip 15 metru po starto ir po kiekvieno posūkio. Iki to momento galva turi praskirti vandens paviršių. Plaukiko turi likti vandens paviršiuje iki kito posūkio arba finišo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]