Pilvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pilvas

Pilvas – žmogaus ar gyvūno liemens dalis, virš kurios yra krūtinė (krūtinės ertmę nuo pilvo ertmės riboja diafragma), žemiau – dubens sritis.[1] Priekyje pilvą riboja raumeninga pilvo sienelė, užpakalinėje pusėje – nugaros sienelė. Nugarinė pusė pilvu nelaikoma.

Ploniausia apimtis per pilvą (nenutukusių žmonių) vadinama talija.

Pilvo ertmės organai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pilvo erdvės organai (K - kairė, D - dešinė)

Pilvo ertmėje yra vidaus organai:

Kiaušidės, kiaušintakiai, gimda, makštis, prostata yra dubens organai, nors yra pilvo ertmėje (pilvo ertmė įeina į dubens sritį.

Pilvo susirgimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su pilvo sritimi siejasi pilvo ertmėje esančių organų susirgimai (pvz., apendicitas, gastritas, hepatitas, vidurių užkietėjimas, meteorizmas ir kt.). Neertminių pilvo susirgimų pavyzdžiu yra pilvo išvarža.

Pilvą dengianti apranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pilvą dengia daug liemenį dengiančių drabužių – marškiniai, palaidinės, liemenės, paltai, striukės ir kt. Drabužius pilvo srityje sujuosia ir pilvą suveržia diržai ir juostos.

Anksčiau buvo madinga dėvėti korsetus, kurie lieknindavo per juosmenį. Stipriai suveržiami korsetai neigiamai veikia pilvo organus. Dabar tokių korsetų mada praėjusi, naudojami daugiausia tik gydomieji korsetai, sutvirtinantys pilvo sienelę ir palaikantys taisyklingą pozą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. pilvas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XVIII (Perk-Pra). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2010. 262 psl.