Pilkieji žirniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pilkieji žirniai su spirgučiais

Pilkieji žirniai (latv. Pelēkie zirņi) – populiarus latviškos virtuvės užkandis, gaminamas iš didžiųjų pilkųjų žirnių. Tradicinis patiekalas per Kalėdas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latviai šimtus metų valgo žirnius. Žirniai, kartu su miežiais ir pupomis, buvo vienas pagrindinių ankstyvųjų amžių patiekalų, ir jie išliko svarbūs iki bulvių eros pradžios XIX a. Šiais laikais kelionių vadovuose pilkieji žirniai su šonine yra siūlomi kaip ypatingas latviškas patiekalas, kurį verta paragauti.[1]

Dirviniai žirniai, dar vadinami peliuškomis, Lietuvoje žinomi kaip pilkieji, rainieji žirniai, kurių sėklos rudos arba rainos.[2] Jie nuo neolito buvo auginami Europoje. Dabar sodininkai savo sklypuose maistui augina vien daržo žirnius, kurių sėklos baltai gelsvos arba žalsvos spalvos, t. y. tie patys žalieji nesubrendę žirneliai, kurie valgomi švieži, džiovinti, konservuoti. Pastarieji buvo išvesti palyginti vėlai, XVII a. pradžioje, ant valstiečių stalo pateko dar vėliau, kol galiausiai išpopuliarėjo. Kai kuriuose regionuose užsiliko vietovių, iš kurių senieji dirviniai žirniai maistui teberuošiami iki šiol. Latviai augina ne tik įprastus žirnelius, tačiau mėgsta ir senovinius pilkuosius žirnius, juos pristato kaip unikalų, reprezentacinį savo šalies patiekalą.

Saugomas produktas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvijos didieji pilkieji žirniai (latv. Latvijas lielie pelēkie zirņi) nuo 2015 m. įtraukti į Europos Sąjungos nacionalinių produktų Saugomų geografinių nuorodų registrą.[1] Šių žirnių patiekalams geriausiai tinka džiovinti „Retria“ veislės žirniai, nuo kitų smulkesnių pilkųjų žirnių besiskiriantys savo įspūdingu dydžiu – 1000 žirnių sveria 360–380 g. Nors ankštyse jų skaičius nėra didelis, tačiau tai kompensuoja geros kulinarinės savybės – palyginti trumpas virimo laikas, geros skoninės savybės. Valstybinis Priekulės augalininkystės institutas (Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts) yra bene vienintelė vieta pasaulyje, kur maistui atrenkami ir auginami didieji pilkieji žirniai.[1] Čia taip pat buvo sukurta veislė „Retriveris“. Žirnių kokybei turi įtakos tinkamas Latvijos dirvožemis ir klimato sąlygos.

Latviškas receptas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sudedamosios dalys: 500 g pilkųjų žirnių, 150 g lašinių arba šoninės, 80 g svogūnų, druska (pagal skonį).
  • Paruošimas: žirniai išmirkomi ir minkštai išverdami (svarbu nepervirti, kad žirniai neišsinertų iš odelių). Smulkinti lašiniai ir svogūnai pakepinami keptuvėje.

Kaip užkandis žirniai patiekiami lėkštėje, pabarsčius druska, sumaišius su spirgučiais ir svogūnais.[3] Prie jų gali būti patiekiamas kefyras arba rūgpienis. Spraginti žirniai tinka prie alaus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]