Pandektos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Index omnium legum et paragraphorum quae in Pandectis, Codice et Instit. continentur per literas. 1571 m.
Digestorum, seu Pandectarum libri quinquaginta. 1581 m.

Pandektos (gr. ir lot. pandectae - "visa apimantis"), digestai (lot. digesta - "sutvarkyta") - romėnų teisininkų rinkiniai, romėnų teisės kodifikacijos (Corpus iuris civilis) sudėtinė dalis.

Justiniano kodifikaciją (Corpus iuris civilis) sudaro keturios dalys: Kodeksas (Codex), Digestai arba Pandektai (Digesta), Institucijos (Institutiones) ir Novelos (Novellae). Tai svarbiausias mūsų žinių apie romėnų teisę šaltinis. Digesta, kartais ta dalis vadinama Pandektais (Pandectae), sudaryta iš žymiausių Romos teisininkų veikalų ištraukų. Darbas užbaigtas 530 m. Teisėtyrininkai iki pat XIX a. pabaigos tyrė pandektų tekstus. Pandektistika kaip teisėtyra turėjo įtakos šiuolaikinės civilinės teisės atsiradimą. Vokietijos civilinis kodeksas (BGB) - pandektotyros rezultatas.

Sudarius Justiniano kodeksą, 530 m. imperatorius pavedė teisininkui Tribonianui, įtraukiant dar 16 teisės žinovų, išrinkti taip pat ir tinkamą medžiagą iš to meto teisininkų raštų (veikalų). Taip atsirado Pandektos, pažodžiui - visa (t. y. visą teisę) apimantis (rinkinys).

Buvo panaudoti 39 juristų veikalai, išrinkta 2000 pastraipų. Atrenkant praktinę medžiagą, išvengiant prieštaravimų, pritaikant senuosius raštus prie galiojančios teisės, komisija buvo įgaliota neįtraukti, keisti arba patobulinti turimą teisės materiją. Pakeitimai (pavadinti Emblemata Triboniani) nors ir gausūs, tačiau nepasitarnavo tam, kad naujajame rinkinyje nebūtų pasenusių dalykų. Daugelis teisinių "pasažų" pateikti netinkamoje vietoje (leges fugitivae, erraticae) arba jie kartojasi (geminationes).

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pandektas sudaro 50 knygų, padalintų (išskyrus 30-32) į skyrius, šie - į atskirus fragmentus (Leges), kurių kiekvienas interpretuotinas kaip imperatoriaus išleistas įstatymas. Leges turi inskripcijas (Inskriptio), teisininkų raštų pavadinimus (kurie pateikti arba iš kurių paimta medžiaga), išdėstyti principais (Principium) ir paragrafais.

Atsižvelgiant į teisės mokyklose dėstomą medžiagą, Digestai sudaryti iš 7 dalių:

  • Pirma dalis, 1-4 knygos, bendrieji mokymai apie teisę, asmenis ir daiktus
  • Antra dalis, 5-11 knygos, daiktiniai ieškiniai
  • Trečia dalis, 12-19 knygos, asmens ieškiniai
  • Ketvirta dalis, 20-27 knygos, įkeitimų teisė, įrodymų priemonės, santuoka ir globa
  • Penkta (28-36 knygos) ir šešta (37-44 knygos) dalys, paveldėjimo teisė
  • Septinta dalis, 45-50 knygos, įvairi medžiaga
  • 46-47 knygos, nusikaltimai ir bausmės (libri terribiles).