Palmių salos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Palmių salos, dar vadinamos Dubajaus palmėmis – trijų didžiausių pasaulyje dirbtinių salų projektas Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Projektas neretai simboliškai vadinamas aštuntuoju pasaulio stebuklu. Dirbtiniai Dubajaus pusiasaliai − Džumeiros palmė, Deiros palmė bei Jebel Ali palmė bus pastatytos simbolinio bei svarbaus šiam reginiui medžio − datulių palmės (vadinamos medžiu, laikančiu galvą ugnyje, o kojas vandenyje) formos, susidedančios iš kamieno, 17 atšakų vainiko bei supančio pusmėnulio apvado – atliekančio užtvankos vaidmenį. Dirbtiniai pusiasaliai − Dubajaus turizmo plėtojimo programos dalis, skirta naftos išteklių išsekimo ekonominei atsvarai sukurti. Ateities Dubajaus tikslas − tapti vienu didžiausių pasaulyje turizmo plotu, darančiu žymią įtaką šalies ekonomikai.

Džumeiros palmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Džumeiros palmė.

Džumeiros palmė yra dirbtinė sala, supilta Dubajaus bendrovės „Nakheel“. Tai viena iš trijų Palmių salų, kurios supiltos į Persijos įlanką ir praplės Dubajaus kranto liniją iki 520 km. Ši sala išsidėsčiusi ties Džumeiros rajono krantu Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Džumeiros palmėje yra keletas salų, jos atrodo palmės formos. Ją sudaro „kamienas“, 17 atsikišusių „lapų“ ir apvaliai apeinančios salos su bangolaužiais. Salų bendras plotas atitinka 800 futbolo aikščių plotą, o salynas pavadintas „aštuntuoju pasaulio stebuklu“. Su žemynu sala sujungta 300 metrų tuneliu, o „kamienas“ su bangolaužio sala sujungtas tuneliu po jūra. Salą su kontinentu sujungs ir vienbėgio traukinio maršrutas.

Deiros palmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Deiros palmė.

Deiros palmė yra pradėtas palmės formos salyno projektas Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tai vienas iš trijų Palmių salų projektų. Projektas pristatytas 2004 m. spalį. Pirminis Palm Deira projektas buvo 8 kartus didesnis nei Džumeiros palmė ir 5 kartus didesnis nei Jebel Ali palmė. Deiros palmėje buvo numatyta apgyvendinti milijoną žmonių. Buvo numatyta supilti 41 palmės „lapą“. Tačiau dėl povandeninio reljefo projektas buvo pakeistas 2007-aisiais. Atnaujintame variante numatyta 18, bet didesnių palmės „lapų“. Dėl projekto dydžio buvo nutarta jį įgyvendinti atskirais etapais. Vėliau dėl finansinės „Nakheel“ bendrovės situacijos Palm Deira salyno projekto įgyvendinimas buvo nutrauktas.

Jebel Ali palmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Jebel Ali palmė.

Jebel Ali palmė yra dirbtinio salyno projektas, vienas iš trijų Palmių salų projektų Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Palmės statybos prasidėjo 2002-aisiais ir tikimasi, kad 2020 metais joje galės gyventi 1,7 milijono žmonių. Kai tik projektas bus baigtas, palmė bus apjuosta Dubajaus Pakrantės Ruožo salyno. Jebel Ali palmė yra 50 % didesnė nei Džumeiros palmė, joje bus šeši uostai, vandens parkas, „Jūros kaimas“, namai, stovintys virš vandens. Aplink palmės „lapus“ ratu išrašyta šeicho sukurta arabiška poema, kuri matosi iš oro.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]