Padėklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Paprasčiausias medinis padėklas
Plastikinis padėklas su devyniomis pėdomis (kojelėmis), kurį galima kelti iš bet kurios pusės

Padėklas – krovinių gabenimo ir sandėliavimo įtaisas. Tai standi plokščia platforma, pritaikyta kilnoti ir vežioti padėklų krautuvais ar vežimėliais, skirta prekėms ar kitokiems kroviniams sukrauti, kad būtų patogiau tuos krovinius sandėliuoti, tvarkyti, gabenti. Kroviniai sukraunami ant padėklo ir pritvirtinami. Dalis padėklų yra dėžių formos ar yra taip sukonstruoti, kad tinka pervežti specialiems kroviniams (pvz., birioms medžiagoms, skysčiams ir pan.).

Dažniausiai padėklai būna mediniai, tačiau nemažai jų gaminama iš metalo ar plastiko. Medžiaga padėklams parenkama atsižvelgiant į medžiagos tvirtumą, atsparumą aplinkos veiksniams (pvz., drėgmei, temperatūrai), kainą.

Vis didesnis padėklų naudojimas transporte ir sandėliavime labai susijęs su konteinerių naudojimu transporte. Padėklus lengva sukrauti į konteinerius, o nugabenus į paskirties vietą – lengva iškrauti. Daugelis padėklų skirti pakrauti sunkiems kroviniams (1000 kg dažnai yra normali padėklo apkrova). Šiais laikais kasmet pagaminama apie pusę milijardo padėklų. Vien JAV naudoja apie 2 milijardus padėklų.

Vienas iš padėklų privalumų yra būdų juos kilnoti ir gabenti įvairovė. Padėklus sandėliuose dažniausiai kilnoja ir vežioja šakiniais krautuvais, tačiau paprastai būna įmanoma padėklą pervežti rankomis varomu vežimėliu. Sandėliai, kuriuose naudojami padėklai, turi turėti lygias grindis, kuriomis gali važinėti keltuvai ir vežimėliai.

Iki atsirandant padėklams ir konteineriams prekes kraudavo į dėžes ar statines, kai kurias prekes gabendavo ryšuliuose. Pirmieji padėklai atsirado XX a. pradžioje. Tai būdavo patys paprasčiausi padėklai, sudaryti iš plokšmės – ant sijų sukaltų lentų. Pirmieji padėklai imti naudoti JAV gamyklose kartu su žemo kėlimo krautuvais. Rankinius krautuvus išrado 1887 m. Atsparesni ir patogesni plieniniai atsirado 1909 m.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji padėklai buvo ant skersinių sukaltos lentos. Tokios primityvios lentų plokštės naudotos su rankiniais krautuvais, išrastais 1887 metais. Padėklai su prekėmis dažniausiai būdavo vežiojami rankomis stumiamais arba traukiamais vežimėliais.[1]

Šakiniai krautuvai, galintys padėklus aukštai pakelti, atsirado 1915 m. Krautuvų šakės leido tvarkyti įvairesnius padėklus.

Atsiradę abipusiai padėklai ir tobulesni aukštojo kėlimo šakiniai krautuvai leido padėklus su kroviniais krauti į rietuves, kas labai padidino sandėlių ir transporto efektyvumą. 1931 m. iškrauti vagoną su 13 000 skardinių reikėdavo maždaug trijų dienų. Pradėjus naudoti padėklus, toks vagonas būdavo iškraunamas per 4 valandas. Padėklų naudojimą labai paspartino JAV dalyvavimas Antrajame pasauliniame kare. Padėklai labai paspartino karinių krovinių pervežimus, palengvino jų sandėliavimą. Pervežimo ir sandėliavimo darbams reikėjo mažiau žmonių, kurių karo metu trūko, turimuose sandėliuose buvo sutalpinama daugiau krovinių. JAV padėklus labai plačiai naudojo Ramiojo vandenyno karo teatre, o Europos teatre jie buvo naudojama gerokai mažiau.

Lemiamas vaidmuo plečiant krovinių gabenimo maršrutus ir racionalizuojant didėjančių prekių srautų judėjimą Europoje teko geležinkeliams. Maždaug iki 1960 metų jie užėmė apie 90 proc. krovinių gabenimo tolimais ir vidutiniais maršrutais rinkos. Siekiant užtikrinti kuo racionalesnį geležinkelių darbą, Vokietijos (DB), Šveicarijos (SBB) ir Austrijos (ÖBB) federaliniai geležinkeliai įsteigė Europos padėklų banką (EPP). Vėliau prie jo prisijungė ir kitos šalys. Europos padėklų bankas nustatė vieningą UIC 435-2 standartą 800 x 1200 mm mediniam padėklui, kuris dabar tapo europadėklo sinonimu.

Standartizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulyje nėra sutarta dėl padėklų vienodų dydžių. Dažnai kompanijos ir organizacijos turi savus standartinius padėklų dydžius, nors egzistuoja plačiai naudojami padėklų dydžių standartai.

ISO padėklų standartas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė Standartų Organizacija ISO (International Organization for Standardization) ISO standarte „ISO 6780: Flat pallets for intercontinental materials handling – Principal dimensions and tolerances“ rekomenduoja šešis padėklų dydžius:

Dydis (mm) Dydis (coliai) Regionas
1200 x 1000 47,24 x 39,37 Europa, Azija
1200 x 800 47,24 x 31,50 Europa
1219 x 1016 48,00 x 40,00 Šiaurės Amerika
1140 x 1140 44,88 x 44,88 Australija
1100 x 1100 43,30 x 43,30 Azija
1067 x 1067 42,00 x 42,00 Šiaurės Amerika, Europa, Azija

Šiaurės Amerikos padėklų standartiniai dydžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurės Amerikoje naudojami 10 standartinių padėklų dydžių. Dažniausiai naudojamas dydis yra GMA (Bakalėjos ir gastronomijos Gamintojų Asociacijos; Grocery Manufacturers' Association) standartas, tokie padėklai sudaro 30 % kasmet pagaminamų naujų padėklų Šiaurės Amerikoje.[2] Šis padėklų standartas pripažįstamas ir ISO standarte.

Dydis (coliai) Dažnio rangas Naudojančios šakos
48 x 40 1 Bakalėja, gastronomija ir kitos
42 x 42 2 Telekomunikacijos, dažų pramonė
48 x 48 3 Statinės, bidonai
40 x 48 4 Gynybos departamentas, cemento pramonė
48 x 42 5 Cheminė pramonė, gėrimų gamyba
40 x 40 6 Pieno pramonė
48 x 45 7 Automobilių pramonė
44 x 44 8 Statinės, cheminė pramonė
36 x 36 9 Gėrimų gamyba
48 x 36 10 Gėrimų gamyba, stogų dangos, pakuotas popierius

Europos padėklų standartiniai dydžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europiniai padėklai (EuroPallet)

Europoje plačiai naudojami vadinamieji EuroPallet (arba EUR) padėklai (matmenys 80×120×12 cm).[3] Jų dydis apibrėžtas CEN standarto. Europinius padėklų (EuroPallet) gamintojai turi gauti EPAL (EuroPallet Pallet Association) leidimą tokiems padėklams gaminti. Ši organizacija prižiūri, kokia mediena ir kokios vinys naudojamos šių padėklų gamyboje.

Europinių padėklų dydžiai yra šie:[4]

Pavadinimas Matmenys (mm)
Padėklas EUR 800 x 1200
Padėklas EUR 2 1200 x 1000
Padėklas EUR 3 1000 x 1200
Padėklas EUR 6 800 x 600

Fitosanitarijos reikalavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė augalų apsaugos konvencija (International Plant Protection Convention, IPPC) reikalauja, kad padėklai, kertantys nacionalines sienas, turi būti pagaminti iš medžiagų, kurios negali pernešti augalų ligų ir augalų kenkėjų. Reikalavimai aprašyti Tarptautiniame fitosanitarinių priemonių standarte Nr. 15[5] ISPM 15.

Padėklai, pagaminti iš neapdorotos medienos neatitinka ISPM 15 standarto. Mediena turi būti termiškai apdorota, kad giluminės medienos dalys įšiltų iki +56 °C ir išbūtų šioje temperatūroje bent 30 min. Taip apdoroti padėklai ženklinami ISPM 15 ženklu su HT žyma (angl. heat treatment 'apdorota karščiu').

Teisę naudoti ISPM 15 ženklą suteikia valstybės įgaliota institucija.[6]

Padėklams iš plieno, aliuminio, plastiko ar perdirbtos medienos (pvz., faneros, kartono) IPPC reikalavimai netaikomi.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Baltic Pallets, Ar žinote, koks buvo pirmasis padėklas?[neveikianti nuoroda]
  2. Clarke, John, „Pallets 101: Industry Overview and Wood, Plastic, Paper, and Metal Options“
  3. „EuroPallets: Good or Bad for Business“
  4. EuroPallet Pallet Association (EPAL) Paletten-System Archyvuota kopija 2009-01-23 iš Wayback Machine projekto.
  5. International Standards For Phytosanitary Measures ISPM 15 Archyvuota kopija 2016-05-28 iš Wayback Machine projekto.
  6. Teisės naudoti patvirtintą medinės pakavimo medžiagos ženklą suteikimo tvarka Archyvuota kopija 2018-07-02 iš Wayback Machine projekto.