NFPA 704

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
NFPA 704 kraštutinumai:

0
0
0
 
Nepavojingas

4
4
4
OX
Labai pavojingas

NFPA 704 – standartinė pavojingų medžiagų žymėjimo sistema, padedanti orientuotis gaisro, avarijos ar kitu panašiu atveju. Pirmąkart pasiūlytas 1960 m.[1] ir nuo to laiko keliskart peržiūrėtas, šis standartas yra prižiūrimas Tarptautinės apsaugos nuo gaisro asociacijos (angl. National Fire Protection Association, iš čia NFPA). Šie ženklai padeda nuspręsti, kokia speciali įranga ar atsargumo priemonės gali būti reikalingos, taip pat įspėja pašaliečius, jog verta saugotis. NFPA taip vadinamas „ugnies deimantas“ susideda iš trijų spalvotų laukelių, kurie penkių balų sistema (nuo 0 iki 4) nurodo vieną iš trijų keliamų pavojų. Baltas laukelis apačioje skirtas papildomam perspėjimui.

Laukelių reikšmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galimos tokios laukelių reikšmės:[2]

  • Viršutinis (raudonas) laukelis nurodo, kiek lengvai medžiaga užsiliepsnoja, pradedant 0 (nedega) ir baigiant 4 (iškart užsidega).
  • Kairysis (mėlynas) laukelis nurodo, kiek medžiaga nuodinga, pradedant 0 (nenuodinga) ir baigiant 4 (mirtini nuodai).
  • Geltonas laukelis nurodo cheminį stabilumą, pradedant 0 (stabili) ir baigiant 4 (sprogmenys).

Baltame laukelyje apačioje gali būti įrašomos įvairios raidinės santrumpos ar simboliai, iš kurių standartiniai yra tik OX (dega be oro) ir W (reaguoja su vandeniu pavojingu ar neįprastu būdu).[3] Tačiau galimi įvairūs nestandartiniai simboliai bei santrumpos.

Laukeliai perspėja tik apie nedelsiant gresiančius pavojus, kurie svarbiausi avarijos ar gaisro atveju. Laukeliai neperspėja apie ilgalaikius poveikius.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Proposed Amendments on Revisions to the Recommended System for the Identification of The Fire Hazards of Materials / NFPA No. 704M — 1969“ (PDF). National Fire Protection Association. 1969. Suarchyvuotas originalas (PDF) 2016-03-03. Nuoroda tikrinta 2016-03-04. {{cite web}}: Citata turi nebenaudojamą parametrą |authors= (pagalba)
  2. 2,0 2,1 Comparison of NFPA 704 and HazCom 2012 Labels Archyvuota kopija 2021-07-11 iš Wayback Machine projekto., OSHA und NFPA (Hrsg.), 2013.
  3. FAQ: What other symbols can go in the special hazards quadrant of the "diamond"? nfpa.org, archyvuota kopija