Monopteris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vitruvijaus iliustracija – monopteris ir peripteris

Monopteris (gr. monopteros, 'viensparnis') – nedidelis apskrito plano šventyklos pastatas be sienų, apjuostas vienos eilės kolonada, kuri laiko perdangą ir stogą.[1] Būdinga senovės graikų ir romėnų architektūrai. Baroko ir klasicizmo epochose monopterio tipo paviljonai ir pavėsinės buvo statomi dvarų soduose ir parkuose.[2]

Charakteristika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skirtingai nei toluose (plačiąja prasme, kaip apvaliame pastate), monopteryje nėra sienų, tarp kurių būtų šventovės celė. Graikai ir ypač romėnai šiuo terminu apibrėžė ir tolą. Senovėje monopteriai, be kita ko, tarnavo baldakimo kulto įvaizdžiu. To pavyzdys yra Lisikrato paminklas Atėnuose, nors sienos tarp jo kolonų buvo sudėtos dar senovėje. Deivės Romos ir Augusto šventykla Atėnų akropolyje yra monopteris iš senovės Romos laikų su atvira vidine erdve. XV a. keliautojas Kiriakas iš Ankonos paliko tokį atsiliepimą: „Ad praefatae Palladis Templi vestibulum“.

Baroko ir klasicizmo architektūroje monopteriui kaip paviljonui dažnai taikytas klasikinis pavadinimas, pavyzdžiui, „mūzų šventykla“. Jis yra populiarus anglų ir prancūzų parkuose. Monopteriai taip pat buvo statomi Vokietijos parkuose, pavyzdžiui, Miunchene esančiame „Anglijos sode“ ir Hamburgo-Ependorfo „Hayns parke“. Daug kur parkuose ir gydyklose ant mineralinio vandens šaltinių pastatyti monopterio formos paviljonai. Daugelį monopterių papildo tokie stafažo elementai kaip priekyje įrengti portikai. Jie taip pat atlieka tik dekoratyvinę funkciją, nes nėra vieno įėjimo į apskritą šventyklą, kuri yra atvira iš visų pusių.

Daugelis monopterių yra apibūdinami kaip rotondos dėl jų apvalaus grindų plano. Tolams toks apibūdinimas taip pat taikomas. Tačiau daugelio monopterių statinio planas yra kvadratinis arba daugiakampis, dėl ko jie nebūtų vadinami rotondomis. Pvz., Mūzų šventykla su Polymnija, esanti Tyfurto pilies (vok. Schloss Tiefurt) sode, turi šešiakampį grindų planą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Curl, James Stevens (2006). Oxford Dictionary of Architecture and Landscape Architecture, 2nd ed., OUP, Oxford and New York, p. 500. ISBN 978-0-19-860678-9.
  2. [1]. Monopteris. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009