Milo Venera

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Milo Venera Luvro muziejuje

Milo Venera – helenistinio meno šedevras, vienas garsiausių meno kūrinių pasaulyje; nežinomo II a. pr. m. e. skulptoriaus skulptūra, rasta Egėjo jūros Melo saloje, Graikijoje.

Skulptūros atradimo istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

18191820 m. prancūzų karininkas Žiulis Diumonas d'Urvilis (Dumont d’Urville) dalyvavo Prancūzijos ekspedicijoje į Graikijos archipelagą. Užsukęs į Melo salą, jis netikėtai pamatė skulptūrą, kurią valstietis buvo neseniai atkasęs ir laikė ožkų garde. Diumontas d’Urvilis atpažino, jog tai graikų meilės deivės Afroditės (romėnams – Veneros) statula. Rankoje ji laikė Pario, pasirinkusio ją iš trijų gražiausių deivių, dovanotą obuolį. Nežinomas skulptorius sukūrė šedevrą: deivės atidengto torso švelnumas sudarė puikų kontrastą audinio, dengiančio jos apatinę kūno dalį, krintančioms gausioms klostėms. Ši statula turėjo tapti Prancūzijos nuosavybe.

Diumontas d’Urvilis įtikino Prancūzijos ambasadorių Konstantinopolyje pasiųsti kartu su juo į Melą diplomatą, įgaliotą statulą nupirkti. Tačiau tik jiems atvykus, valstietis ją buvo ką tik pardavęs Turkijos pareigūnui, ir lobis jau buvo supakuotas. Bet gavęs iš prancūzų didelį kyšį, valstietis staiga prisiminė, kad skulptūra jau pažadėta prancūzui, todėl turkams ji negali atitekti.

Venera buvo supakuota į dėžę, užkelta ant neštuvų ir skubiai nunešta į paplūdimį, kur prancūzų laukė laivas. Tačiau įtūžę turkai pasivijo prancūzus ir sukėlė muštynes, per kurias buvo nudaužtos abi statulos rankos. Jos niekada taip ir nebuvo atkurtos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]