Meret Oppenheim

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Meret Openheim
Gimė 1913 m. spalio 6 d.
Berlynas, Vokietija
Mirė 1985 m. lapkričio 15 d. (72 metai)
Bazelis, Šveicarija
Veikla Dailininkė
Sritis Siurrealizmas

Meret Openheim (vok. Meret Oppenheim, 1913 – 1985 m.) – XX a. vokiečių-šveicarų tapytoja, skulptorė, objektų kūrėja, siurrealistė. Garsiausiu jos kūriniu yra „Objektas“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meret Openheim gimė 1913 m. spalio 6 d. Berlyne. Jos tėvas buvo vokiečių ir žydų kilmės, motina − šveicarė. 1914 m. prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui šeima persikėlė į Šveicariją. Paskatinta tėvo ir menininkės senelės 1929 m. M. Openheim pradėjo mokytis Menų ir amatų mokykloje Bazelyje. Po to persikėlė į Paryžių, kur 1932 m. lankė Gran Šomjero akademiją. 1933 m. M. Openheim susipažino su išskirtiniais Paryžiaus menininkais, tarp kurių Albertas Džakometis, Manas Rėjus, Andrė Bretonas, Hansas Arpas. 1933 m. ji eksponavo 3 paveikslus siurrealistų parodoje Paryžiuje, pozavo M. Rėjaus fotonuotraukoms. 1934 m. pradėjo romantiškus santykius su Maksu Ernstu, kurie užtruko tik vienerius metus.

Meret Openheim sukurtas fontanas Berne

1935 m. M. Openheim dalyvavo tarptautinėse siurrealistų parodose Kopenhagoje ir Tenerifėje, 1936 m. − Londone ir Niujorke. Geriausiai M. Openheim žinoma meninių objektų kūriniais, kuriems ji naudodavo įprastus buities, žmogaus aprangos objektus (pavyzdžiui, pirštinės, batai ir pan.). 1936 m. ji sukūrė garsiausiu jos kūriniu minimą „Objektas“, kuris buvo sudarytas iš puodelio, lėkštutės ir šaukštelio, apvilktų kiniškos gazelės kailiu. Šis kūrinys buvo pademonstruotas 1936 m. parodoje Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje ir sukėlė sensaciją. „Objektas“ buvo pirmuoju moters kūriniu, kurį įsigijo Niujorko muziejus. 1936 m. įvyko pirmoji M. Openheim personalinė paroda Marguerite Schulthess galerijoje Bazelyje. 1937 m. menininkė grįžo į Šveicariją, trumpą laiką mokėsi meno konservavimo ir restauracijos. Dėl greito pripažinimo ji patyrė depresiją ir kūrybinę krizę, kuri truko beveik 2 dešimtmečius.

1954 m. pajutusi naują jėgų antplūdį M. Openheim išsinuomojo studiją Berne ir vėl pradėjo intensyviai kurti. 1967 m. įvyko didelė jos kūrinių retrospektyvinė paroda Stokholme. M. Openheim asmenybė buvo įdomi feminizmo istorijos tyrinėtojams. 1975 m. ji laimėjo meno apdovanojimą iš Bazelio miesto, 1982 m. − Didįjį dailės prizą iš Berlyno. M. Openheim kūrė juvelyriką, skulptūrą, tapybą, baldus. Atliko meninius pasirodymus, rašė poeziją. Vėlyvaisiais metais sukūrė kelis fontanus privačioms ir viešoms erdvėms. Meret Openheim mirė 1985 m. lapkričio 15 d. Bazelyje.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]