Menas (faraonas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Menas (Minas, Menis) – mitinis Egipto suvienytojas, tapatinamas su Skorpionu, Narmeru arba Aha. Gyveno apie 31003000 m. pr. m. e. Įkūrė Memfio miestą, tuometinę Egipto sostinę.

Senovės Egipto legenda pasakoja, kad faraonas Menas suvienijo Aukštutinį ir Žemutinį Egiptą.

  • Manetonas, III a. pr. m. e. egiptiečių istorikas, jį vadino Menu. Pasak Manetono, Menas valdė 62 metus ir buvo užmuštas begemoto.
  • Herodotas, V a. pr. m. e. graikų istorikas, jį vadina Minu. Herodotas teigė, kad Menas nusausino vietovę, kurioje įkurtas Memfio miestas.
  • 19 dinastijos (XIII a. pr. m. e.) dviejuose karalių sąrašuose jis vadinamas Meni.

XIX amžiuje rasta Narmero paletė, pagal kurią Egiptą suvienijo Narmeras, o ne Menas, kaip buvo iki tol manyta. Kai kurie istorikai netgi teigia, kad Menas ir Narmeras buvo vienas ir tas pats asmuo, kiti teigia, kad Menas paveldėjo pradėtą vienyti ar jau beveik suvienytą Egiptą. Dramblio kaulo plokštelėje, rastoje Nakadoje, paminėti Menas ir Aha, kas galėtų nurodyti, kad tai buvo vienas ir tas pats valdovas. Kita nuomone, šie įrašai nurodo tik Aha apsilankymą kažkurioje su Menu susijusioje vietovėje.

Manoma, kad suvienijant Egiptą vyko pilietinis karas tarp dievo Seto ir Horo pasekėjų. Legenda pasakoja, kad vyko kova tarp Seto (Žemutinio Egipto globėjo) ir Horo (Aukštutinio Egipto globėjo). Dievas Horas nugalėjo Setą ir suvienijo Egiptą, tokiu būdu tapęs pirmuoju Egipto karaliumi.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ian Shaw, Paul Nicholson. The British Museum Dictionary of Ancient Egypt. The American University in Cairo Press., 2002, p. 181
  • Encyclopaedia Britannica, 2015 09 04
  • Heagy, Thomas C. (2014), "Who was Menes?", Archeo-Nil 24: 59–92  [1]