Medienos pjaustyklė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pjaustyklė

Medienos pjaustyklė, taip pat skersapjūklis, skersinio pjovimo staklės, skersavimo ir suleidimo pjūklas – elektrinis medienos apdirbimo įrankis, diskinis pjūklas su nuleidžiamu bei vartomu pjovimo disku. Skirtas tiksliam ruošinių pjaustymui įvairiausiais kampais vertikalioje ir horizontalioje plokštumoje. Tai kompaktiškas ir lengvas pjūklas, tinkantis mobiliam naudojimui.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprasčiausia pjaustyklė, veikianti švytuoklės principu, yra įtaisyta ant horizontalaus pagrindo su pasukamuoju ratu. Šio rato galinėje dalyje (priešingoje pusėje nuo įrankį valdančio operatoriaus) prie šarnyro su spyruokle įtaisytas posūkio mechanizmas („švytuoklė“), ant kurio tvirtinamas diskinis pjūklas. Ruošinys pjovimui stumiamas įrėmus jį į kreipiančiąją, pritvirtintą prie pjaustyklės pagrindo, o pjovimo kampas jos atžvilgiu parenkamas sukiojant pasukamąjį ratą aplink vertikalią ašį. Fiksuojamos pasukamo disko padėtys leidžia pjaustyti norimais kampais. Atlikdamas pjūvį operatorius nuspaudžia rankeną su pjūklu žemyn į prispaustą ruošinį. Pjovimo diskas nekliudomai nuleidžiamas į pasukamojo rato plyšį. Pjūklas juda tik aukštyn ir žemyn.

Kombinuotoje pjaustyklėje kampiniai pjūviai atliekami dviejose plokštumose, todėl joje yra įrengtas papildomas šarnyras, leidžiantis sukioti pjūklą ir horizontalios ašies atžvilgiu. Paprastai toks posūkis galimas į vieną pusę, nes priešingoje pusėje įrengtas elektros variklis trukdo atlikti tokį veiksmą. Naudojami 190–355 mm skersmens pjovimo diskai. Toks įrankis riboja pjaunamo gaminio plotį, todėl sudėtingesniuose modeliuose pjūklas ne tik nuspaudžiamas žemyn, paverčiamas, bet dar ir paslenkamas horizontalioje plokštumoje išilgai kreipiančiųjų.

Šiuolaikiniai pjūklai turi lazerinius žymeklius, leidžiančius tiksliai pjauti nuosklembas, juose įrengtas dulkių nusiurbimas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]