Martha Stewart

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Martha Helen Stewart
Martha Stewart 2011 m.
Gimė 1941 m. rugpjūčio 3 d. (82 metai)
Džersi Sitis, Jungtinės Amerikos Valstijos
Sutuoktinis (-ė) Andrew Stewart (buv.)
Vaikai Alexis Stewart
Sritis televizija, kulinarija, interjero dekoravimas
Žinomas (-a) už namų ūkio patarimai
Vikiteka Martha Stewart

Martha Helen Stewart, merg. Kostyra (g. 1941 m. rugpjūčio 3 d. Džersi Sityje, Naujajame Džersyje) – amerikiečių verslininkė, JAV televizijos laidų vedėja, pagarsėjusi interjero dekoravimo ir gero skonio specialistė. Ji praturtėjo iš namų ūkio patarimų, televizijoje rengdama laidas apie namų interjero dekoravimą ir sodo priežiūrą, leisdama atitinkamos tematikos žurnalus, prekiaudama savo firminėmis prekėmis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kostyra gimė neturtingoje lenkų imigrantų šeimoje, ji turėjo 5 brolius ir seseris. Motina ją mokė kepimo ir siuvimo, o jos tėvas - sodininkystės. Gerai baigusi mokyklą, įstojo į Barnardo koledžą Manhetene studijuoti meno istorijos. 20-metė ji ištekėjo už advokato Andrew Stewart. Po savo dukters Alexis gimimo Martha nusprendė išbandyti save kaip vertybinių popierių biržos prekybos agentę. 1973 m. šeima persikėlė į Vestportą (Konektikutas), kur žmona save paaukojo namų ūkiui. Sulaukusi didelės sėkmės namų dekoravime, Marta sukūrė savo miestelyje renginių organizavimo bendrovę, o paskui atidarė parduotuvę.

1980–ųjų pradžioje ji išleido keletą knygų apie maisto gaminimą, tapusių bestseleriais. Ji dalyvavo televizijos šou, pvz., pas Oprah Winfrey ir Larry King. 1989 m. ji išsiskyrė su vyru Andrew. 1990 m. tapo kulinarinio žurnalo „Martha Stewart Living“ vyriausiąja redaktore. 2002 m. žurnalo tiražas siekė 2 mln. egzempliorių. 1993 m. televizija pradėjo rodyti žurnalo vaizdo versiją su Martha vedančiosios vaidmenyje. Televizijos šou turėjo aukštus populiarumo reitingus, todėl pradėtas rodyti geriausiu laiku. 1997 m. Martha sukūrė media holdingą „Martha Stewart Living Omnimedia“, kontroliavusį spaudą, televizijos programas, radijo stotis ir internetines svetaines. Holdingas buvo kotiruojamas Niujorko fondų biržoje.

2000-ųjų pradžioje kilo garsus skandalas, kuris jai baigėsi 5 mėn. laisvės atėmimu. Buvo pripažinta kalta dėl sąmokslo, neteisingų parodymų davimo ir trukdymo teisingumo institucijoms. Nuosprendis buvo susijęs su abejotinu sandoriu dėl akcijų pardavimo, apsaugojęs ją vos nuo 50 tūkst. dolerių nuostolio, nelegaliai veikiant su biržos makleriu. Į procesą paskutinėmis 2001 m. dienomis buvo įvelta biotechnologijų kompanija „ImClone Systems“, kuriai buvo atsisakyta įregistruoti priešvėžinį vaistą, todėl suinteresuoti asmenys, iš anksto gavę šią informaciją, ėmė skubiai kratytis savo akcijų. Nuosprendis sudavė skaudų smūgį jos verslo imperijai, kurios sėkmingas egzistavimas rėmėsi praktiškai tik geru įkūrėjos įvaizdžiu. Pasibaigus bausmės laikui, 2005 m. pradžioje ji grįžo į verslą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]