Mamai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Mamai
Mamų mergaitės
Mamų mergaitės
Gyventojų skaičius 640 000
Populiacija šalyse Gvatemalos vėliava Gvatemala: 617 171
Meksikos vėliava Meksika: 23 632
Kalba (-os) mamų kalba, ispanų kalba
Religijos krikščionybė (katalikybė, protestantizmas), vietiniai tikėjimai
Giminingos etninės grupės išiliai

Mamai arba mamiai – indėnų tauta, priklausanti majų grupei. Gyvena vakarinėse Gvatemalos aukštumose ir pietvakarių Meksikoje. Kalba majų kalbų šeimai priklausančia mamų kalba. Etnografiškai savo skirsto į tekitekus ir takanekus.

Ikikolumbiniais laikais mamai užėmė didelę teritoriją Gvatemalos aukštumose ir Meksikos kalvose. Tačiau XIV a. prasidėjo didelė kičių ekspansija į mamų žemes. Jų gyvenamos teritorijos pasiekė Kecaltenangą ir vakarų Gvatemalą, išstumdamos mamų kultūrą. Praradę Kecaltenangą ir Totonikapaną, mamai savo centrą perkėlė į Zakuleu miestą (tada vadintą Šinabachuliu) Huehuetenange. 1525 m. mamų valstybė buvo nukariauta Gonsalo de Alvarado.

Buvusi mamų sostinė Zakuleu

Dabar mamai gyvena Gvatemalos Huehuetenango, San Markoso ir Kecaltenango departamentuose bei Meksikos Čiapaso valstijos pietuose (Sokonuske). Gyvena daugiausia kaimiškose vietovėse, verčiasi žemės ūkiu (augina kukurūzus, pupeles it kt.), dirba kavos plantacijose, verčiasi amatais. Vyraujanti religija yra krikščionybė, tačiau gajūs vietiniai tikėjimai.