Liudvikas Varynskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Liudvikas Varynskis
lenk. Ludwik Tadeusz Waryński
Gimė 1856 m. rugsėjo 24 d.
Martynovkoje, Ukraina
Mirė 1889 m. kovo 2 d. (32 metai)
Šliselburgo tvirtovėje
Veikla Lenkijos socialdemokratų judėjimo ideologas ir vadovas
Alma mater Petrapilio universitetas
Vikiteka Liudvikas Varynskis

Liudvikas Varynskis (lenk. Ludwik Tadeusz Waryński, 1856 m. rugsėjo 24 d. Martynovkoje, Ukraina1889 m. kovo 2 d. Šliselburgo tvirtovėje) – Lenkijos socialdemokratų judėjimo ideologas ir vadovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijavo filosofiją Petrapilio universitete. Vėliau gyveno Varšuvoje, Lvove, Krokuvoje, Ženevoje. 1876 m. subūrė pirmąją lenkų socialistinę organizaciją. 1879 m. vienas iš Lenkijos socialistų partijos programos autorių.

1880 m. suimtas Krokuvoje ir teistas už socialistų klubo organizavimą. Išteisintas išvyko į užsienį. 18801881 m. Ženevoje redagavo pirmuosius lenkų socialistų laikraščius „Równośc” ir „Przedświt”.

1882 m. vasarą iš Varšuvoje veikusių socialistų būrelių sudarė Darbo komitetą, kuris parengė ir 1882 m. rugsėjo mėnesį paskelbė naujos socialistinės partijos programą. 1883 m. sausio mėn. Vilniuje įvykusio Lenkijos ir Lietuvos socialistų suvažiavimo ir tarptautinės socialinės partijos „Proletariatas” organizatorius. Pirmasis „Proletariato” pirmininkas.

1883 m. rugsėjo 28 d. vėl suimtas, buvo laikomas Varšuvos citadelėje. 1885 m. nuteistas 16 m. katorgos, bet susirgo tuberkulioze ir toliau buvo kalinamas Šliselburge tvirtovėje. Ten ir mirė.

Jo vardu pavadinta sunkiųjų mašinų gamykla.