Leonard Bernstein

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Leonardas Bernšteinas 1971-aisiais

Leonardas Bernšteinas (Leonard Bernstein, 1918 m. rugpjūčio 25 d. – 1990 m. spalio 14 d.) – amerikiečių kompozitorius, pianistas, dirigentas, muzikos lektorius. Jis buvo vienas pirmųjų JAV gimusių ir gavusių išsilavinimą dirigentų,sulaukusių pasaulinės šlovės. Pasak "The New York Times", tai buvo vienas talentingiausių ir sėkmingiausių muzikų JAV istorijoje. Labiausiai žinomas kaip New York Philharmonic orkestro dirigentas ir miuziklo „Vestsaido istorija“ autorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Lorense (Masačiūsetsas) žydų šeimoje, atvykusioje iš Rusijos. Senelės prašymu buvo pavadintas Luisu, tačiau tėvai visada vadino Leonardu. Vardą jis oficialiai pasikeitė sulaukęs šešiolikos metų. Leonardo Bernšteino tėvas buvo verslininkas ir iš pradžių nebuvo patenkintas sūnaus domėjimusi muzika. Kita vertus, jiedu dažnai eidavo į koncertus. Išgirdęs skambinant pianinu, Bernšteinas susižavėjo ir ėmė mokytis skambinti pats.

Baigęs mokyklą, mokėsi Harvardo universitete, paskui – Curtis muzikos institute Filadelfijoje.

1943 m. debiutavo kaip dirigentas ir iškart sulaukė pasisekimo. 1945 m. paskirtas Niujorko miesto simfoninio orkestro vadovu. 1947 m. pirmąkart dirigavo Tel Avive. Po Antrojo pasaulinio karo sparčiai populiarėja tarptautinėje scenoje. 7 dešimtmetyje JAV išgarsėjo dėl televizijai rengtų „jaunimo koncertų“. 1989 m. per Kalėdas dirigavo Bethoveno Devintąją simfoniją koncerte, skirtame Berlyno sienos griuvimui. Šis koncertas gyvai transliuotas daugiau nei dvidešimtyje šalių. Tai progai Bernšteinas pakeitė Šilerio „Odės džiaugsmui“ tekstą: žodį „džiaugsmas“ (Freude) pakeitė „laisve“ (Freiheit).

1951 m. vedė čilietę aktorę Feliciją Montealegre, su ja susilaukė trijų vaikų. Pora išsiskyrė 8 dešimtmetyje, Felicijai sužinojus, kad Bernšteinas turėjo homoseksualių santykių. Po skyrybų kompozitorius gyveno su Tomu Kotranu. Jis sugrįžo pasirūpinti žmona, jai sunkiai susirgus.

Leonardas Bernšteinas palaidotas Greenwood kapinėse, Niujorke, JAV.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bernšteinas parašė tris simfonijas, dvi operas, penkis miuziklus ir kt. Jo kūrinius veikė žydų liturginė muzika, Gustavas Maleris, Džordžas Geršvinas, taip pat jo draugas Aaronas Koplandas.

Bernšteinas yra gavęs nemažai „Grammy“ ir „Tony“ apdovanojimų. „Grammy“ 1964 m. gavo už geriausią albumą vaikams, 1974 ir 1987 m. – už geriausią operos įrašą, o 1991 m. –už geriausią šiuolaikinį akademinės muzikos kūrinį. „Tony“ apdovanojimą 1953 m. gavo už geriausią muziką miuziklui.

Žinomiausi kūriniai: miuziklas „Vestsaido istorija“ (1957), operetė „Candide“ (1956), „Serenada“ smuikui, styginiams ir perkusijai (1954), dainų ciklas šešiems dainininkams ir orkestrui „Songfest“ (1977), vienaveiksmė opera „Bėdos Taitije“ (1952 m.), muzika Brodvėjaus spektakliui „Piteris Penas“ (1950) ir kt.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]