Legendiniai valdovai (Kinija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
History of China
History of China
Kinijos istorija
Legendiniai valdovai
Sia dinastija
Šangų dinastija
Džou dinastija
Činų dinastija
Hanų dinastija
Šešių dinastijų laikotarpis
Trys valstybės
Vakarų Dzin
Pietų ir šiaurės dinastijos
Sui dinastija
Tangų dinastija
5 dinastijos ir 10 karalysčių
Songų dinastija
Juan dinastija
Mingų dinastija
Čingų dinastija
Kinijos Respublika
Kinijos Liaudies Respublika

Kinijos Legendiniai valdovai (kin. 三皇五帝, pinyin: sānhuáng wǔdì, liet. Sanhuang vudi) – kinų mitologijos personažai, kultūriniai herojai, valdę šalį priešistoriniais laikais.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Legendinių valdovų kilmė yra palyginus vėlyva. Manoma, kad jų mitologija aiškius bruožus įgijo tik Pavasarių ir rudenų laikotarpyje (722465 m. pr. m. e.), tačiau jai pagrindą sudarė seni mitai apie valdančių Kinijos genčių ir giminių protėvius. Svarbiausios tarp tų giminių – genčių buvo Dži (姬 Ji, tapatinama su džou tauta), Si (姒 Si, tapatinama su Sia dinastija), I (伊 Yi), Dziang (姜 Jiang), Mi (芈), Miao (苗), Ying (嬴) ir kt.

Tokiu būdu atsirado didelė legendinių valdovų aibė, kurie dar vėlesniu laikotarpiu sujungti į mitologinę sistemą, istorinę seką. Iš visų legendinių valdovų buvo išrinkti tik kai kurie, kuriems suteikti specifiniai titulai. Taip susiformavo Sanhuang Vudi bei Erdi Sanwang grupavimas.

Sanhuang Wudi[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak mitų, Trys valdovai ir Penki imperatoriai (三皇五帝 Sanhuang Wudi) valdė apie 2850–2205 m. pr. m. e. Po jų į valdžią atėjo Sia dinastija. Jie skirstomi į dvi yra dvi grupės:

  • San huang („Trys didieji“, „Trys valdovai“)
  • Wu di („Penki imperatoriai“)

Sanhuang[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

San huang (三皇) buvo dievai – valdovai arba pusdieviai. Jie laikomi išskirtinai dorybingais, todėl buvę ilgaamžiai, o jų valdymo periodai buvę taikingi.

Trys didieji kinų istoriniuose tekstuose įvardijami įvairiai. Sima Čian „Istoriniuose užrašuose“ minimi „Dangiškasis valdovas“ (valdė 18 000 metų), „Žemiškasis valdovas“ (valdė 11 000 metų) bei „Žmogiškasis valdovas“ (valdė 45 600 metų). Tačiau dažniausiai prie San huang priskiriami:

Fusi laikomas rašymo, žvejybos, muzikos, kalendoriaus išradėjais. Jo žmona Niuva nulipdė žmones. Šennongas – žemdirbystės bei tradicinės kinų medicinos pradininkas.

Kai kur Niuvą pakeičia Suiren (Suižen) – ugnies išradėja.

Wudi[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

U di (五帝) – Penki legendiniai imperatoriai. Paprastai jais vadinami:

Po jų valdęs Yu (Ju) laikomas Sia dinastijos įkūrėju.

Huangdi laikomas visų han (etninių kinų) protėviu. Jo ženklas buvo drakonas, jam priskiriamas kompaso išradimas. Jao ir Šun taip pat laikomi kultūriniais herojais.

Pirmasis istorinis Kinijos imperatorius Čin Ši Huangdi naują titulą susikūrė sujungęs „huang“ ir „di“ titulus, iki tol vartotus legendiniams valdovams.

Erdi Sanwang[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Erdi Sanwang (二帝三王) – Dviejų imperatorių ir Trijų karalių grupė – tai vėlyvųjų Kinijos valdovų grupė. Kai kurie pripažįstami kaip istorinės asmenybės. Tai yra: