Legenda apie Korą

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasVeiksmo, nuotykių, fantastinis, stimpankas, komedija, drama
FormatasAnimacinis serialas
Kūrėjas (-ai)Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Scenarijaus autorius (-iai)Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Tim Hedrick
Joshua Hamilton
Režisierius (-iai)Joaquim Dos Santos
Ki Hyun Ryu
Colin Heck
Ian Graham
Melchior Zwyer
ĮgarsinoJanet Varney
J. K. Simmons
David Faustino
P. J. Byrne
Mindy Sterling
Seychelle Gabriel
Steven Blum
Dee Bradley Baker
Jeff Bennett
Adrian LaTourelle
John Michael Higgins
Aaron Himelstein
Aubrey Plaza
James Remar
Richard Riehle
Lisa Edelstein
Kiernan Shipka
Henry Rollins
Anne Heche
Kompozitorius (-iai)Jeremy Zuckerman
Kilmės šalisJungtinės Valstijos
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius4
Serijų skaičius52
Trukmė24 min.
Transliacija
Originalus kanalasNickelodeon (2012–2014)
Nick.com (2014–2014 m. gruodžio 19 d.)
Originalus laikotarpis2012 m. balandžio 14 d. – 2014 m. gruodžio 19 d.
Išorinės nuorodos
Oficialus tinklalapis

„Legenda apie Korą“ (angl. The Legend of Korra) – JAV animacinis serialas, rodytas televizijos tinklu „Nickelodeon“ nuo 2012 m. balandžio iki 2014 m. gruodžio. Serialo autoriai – Bryan Konietzko ir Michael Dante DiMartino, kurie taip pat sukūrė ir šio serialo priešistorę – „Avataras: paskutinis oro valdytojas“, rodytą „Nickelodeon“ kanalu 20052008 m.

Serialo, nupiešto panašiu į japonišką animaciją stiliumi, veiksmas vyksta fiktyvioje visatoje, kurioje žmonės geba valdyti pradinius elementus, vandenį, žemę, ugnį ir orą. Tik vienas asmuo – avataras – gali valdyti visus keturis elementus ir jis yra atsakingas už taikos palaikymą pasaulyje. Serialo veiksmas telkiasi aplink avatarą Korą, pakeitusią Angą iš ankstesnio serialo, kuriai tenka kovoti su politiniais ir dvasiniais neramumais modernėjančiame pasaulyje.

Serialas „Legenda apie Korą“ sulaukė komercinio pasisekimo, buvo gerai įvertintas kritikų. Ketvirtasis ir paskutinis sezonas prasidėjo 2014 m. spalio 3 d.

Sezonai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas
(Knyga)
Serijų skaičius Premjeros ir finalo datos
Premjera Finalas
1 Pirmoji knyga. Oras 12 2012 m. balandžio 14 d. (2012-04-14) 2012 m. birželio 23 d. (2012-06-23)
2 Antroji knyga. Dvasios 14 2013 m. rugsėjo 13 d. (2013-09-13) 2013 m. lapkričio 22 d. (2013-11-22)
3 Trečioji knyga. Permainos 13 2014 m. birželio 27 d. (2014-06-27) 2014 m. rugpjūčio 22 d. (2014-08-22)
4 Ketvirtoji knyga. Pusiausvyra 13 2014 m. spalio 3 d. (2014-10-03) 2014 m. gruodžio 19 d. (2014-12-19)

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seriale veiksmas vyksta prabėgus septyniasdešimčiai metų po įvykių ankstesniajame seriale.[1]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pirmoji knyga. Oras

Kora slapta pabėga iš gimtosios Pietų vandens genties į nepriklausomą valstybę, Respublikos miestą, kur, pas oro valdymo meistrą Tendziną, ji ketina mokytis oro valdymo meno. Tačiau Respublikos mieste sparčiai auga jau kurį laiką vyraujantys sociopolitiniai neramumai: iš pogrindžio iškyla prieš elementų valdytojų priespaudą nusistačiusi radikalių revoliucionierių ekvalistų organizacija, vadovaujama Amono, kuris pasižymi nepaaiškinamu gebėjimu iš žmonių atimti jų valdomą elementą.

Antroji knyga. Dvasios

Pasaulį dėl neaiškių priežasčių ima puldinėti iš svetur atklydusios piktosios dvasios. Šiaurės vandens genties lyderis ir Koros dėdė, Unalakas, okupuoja Pietų vandens genties teritoriją, planuodamas išlaisvinti tamsos ir chaoso dvasią Vatu. Avatarė Kora kartu su savo draugais siekia įgyti Respublikos miesto paramą sprendžiant šį tarptautinį konfliktą, pamažu bręstantį į pilietinį karą, atskleisti Unalako tikruosius planus bei sužinoti apie dvasių pasaulį anapus. Knygos metu susipažįstama su avataro ciklo ir jo pradininko, avataro Vuano, pradžios istorija, kuris, susijungęs su šviesos ir tvarkos dvasia Rava, pirmąkart išvien kovojo su Vatu dėl tolimesnės pasaulio lemties.

Trečioji knyga. Permainos

Ankstesnėje dalyje Korai nusprendus palikti atvirus portalus, daugelį šimtmečių skyrusius materialųjį ir dvasių pasaulius, šiedu pradeda gyventi kartu. Po kovos su Vatu kas kelis tūkstančius metų įvykstančioje Harmoninėje konvergencijoje, pasaulyje, be meistro Tendzino ir jo vaikų, netikėtai vėl atsiranda žmonių, gebančių valdyti orą. Avatarės Koros pečius užgula nauja užduotis – suformuoti naują oro naciją, kurią dar Ango laikais žiauriai išnaikino Ugnies Lordas Souzinas. Negana to, į viešumą iškyla dar viena prieš dabartinę pasaulio tvarką nusistačiusi anarchistų grupuotė, priklausanti Raudonajam lotosui, su galingu kovos menų meistru ir oro valdytoju – Zahieru – priešakyje, kuri siekia išlaisvinti pasaulį iš politinių institucijų rankų bei visiems laikams nutraukti avataro ciklą.

Ketvirtoji knyga. Pusiausvyra

Įvykiai vyksta praėjus trejiems metams po įvykių trečiojoje knygoje. Avatarė Kora dingusi jau šeši mėnesiai. Į Respublikos miestą atvyksta būsimas Žemės Karalystės monarchas, nužudytosios karalienės sūnėnas, princas Vu, siekdamas tapti velionės įpėdiniu. Tuo tarpu Kuvira, kartu su jos bendražygiais, keliauja po subyrėjusią Žemės Karalystę, vienydama ją militaristine jėga. Ilgainiui Kuvira šalyje įtvirtina totalitarinį režimą bei tituluoja save didžiąja vienytoja, siekiančia prijungti visas buvusias etnines valstybės teritorijas, įskaitant nepriklausomą Respublikos miestą.

Aktorių sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinių balso aktorių sudėtis
Mike Mayers
Jannet Varney Seychelle Gabriel David Faustino P. J. Byrne J. K. Simons Mindy Sterling Kiernan Shipka Dee Bradley Baker
Kora Asami Sato Mako Bolinas Tenzinas Lin Beifong Džinora Tarlokas, Naga,
Pabu, Ogis

Kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie serialo kūrimą paskelbta 2010 m. liepos 22 d. vykusios „San Diego Comic-Con“ mugės metu.[2] Pradžioje serialui buvo numatyta suteikti „Avataras: Koros legenda“ pavadinimą ir parodyti tik dvylika serijų,[3] bet vėliau pavadinimas buvo sutrumpintas iki „Koros legenda“, o serijų skaičius išaugo iki 52.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Animation News Discussion Cartoon Community – toonzone news“. Toonzone.net. Suarchyvuotas originalas 2010-08-05. Nuoroda tikrinta 2010-08-03.
  2. Rothing, Hilary (2010-07-08). „Avatar: Legend of Korra Details at Comic-Con?“. UGO Entertainment. Suarchyvuotas originalas 2010-07-11. Nuoroda tikrinta 2010-09-05.
  3. Farley, Christopher (2011-03-08). „'The Last Airbender: Legend of Korra: The Creators Speak“. SpeakEasy. Dow Jones & Company. Nuoroda tikrinta 2012-03-18.