Lazerinis taikinio rodiklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nešiojamas lazerinis taikinio rodiklis, kuriuo į taikinį nukreipiamos bombos (Afganistanas, 2001 m.)
Pakabinamas įtaisas DAMOCLES, kuris kartu yra lazerinis taikinio rodiklis ir infraraudonoji stebėjimo sistema

Lazerinis taikinio rodiklis, dar vadinamas lazeriniu taikinio žymekliu (angl. laser designator; rus. лазерный целеуказатель) – lazerinis prietaisas, kurio skleidžiamu koherentinės šviesos spinduliu pažymimas (apšviečiamas) objektas ar kitokia vieta, į kurią turi pataikyti lazeriu valdomas šaudmuo – aviacinė bomba (pvz., Paveway), raketa (pvz., Hellfire) ar artilerijos sviedinys (pvz., Copperhead ar Krasnopol (Краснополь)).

Lazeriniai rodikliai įtaisomi lėktuvuose ar antžeminėse mašinose arba tai gali būti nešiojami modeliai. Taikinį apšviečiant lazeriniu rodikliu, lazerio spindulys yra nematomas. Rodiklis skleidžia ne nuolatinį spindulį, o kodinių impulsų sekomis. Atspindėtą lazerio šviesą pagauna atskriejančio sviedinio ar bombos lazerinis ieškiklis (angl. laser seeker; rus. лазерный определитель), kuris nutaiko sviedinį ar bombą į lazerio spinduliu apšviestą taikinį.

Apšvietimą lazeriniu rodikliu galima aptikti tik specialia įranga. Apsauga nuo taip nutaikomo apšaudymo gali būti speciali dūmų uždanga, kuri sugeria lazerio šviesą.